MICX Mons

Congrescentrum MICX Mons

Auteur: Coen Smets - november 2015

Constructie als dienaar van dynamiek

De stad Mons, Culturele Hoofdstad van Europa van 2015, schreef een Design&Build-prijsvraag uit voor een nieuw congrescentrum. Deze werd gewonnen door het in New York gevestigde team van Daniel Libeskind, in samenwerking met de plaatselijke H2a Architecte & Associés en Brusselse hoofdaannemer CIT Blaton. Het dynamisch vormgegeven Mons International Congress Xperience (MICX), volgens Libeskind een 'bescheiden juweel van een gebouw', moet de stad doen bruisen. Het architectenteam stelde de betonnen draagstructuur ondergeschikt aan de simpele maar expressieve, dramatische ontwerpgebaren. In dat opzicht is MICX geen perfect voorbeeld van een tektonisch zuiver gebouw. De vormentaal is echter samengesmolten met de constructie. Bovendien is wel degelijk een vernuftige en maakbare oplossing gekozen voor de gekromde wanden.

vorige

 

Winst door verloren bekisting

De hoofddraagstructuur is uitgevoerd in in het werk gestort beton. Voor de gekromde gevels is gebruikgemaakt van het Franse 3DR-systeem: speciale geprefabriceerde wapeningskorven die als verloren bekisting zijn ingezet. Op elke zijde worden bladen metaalgaas aangebracht, ter vervanging van de klassieke bekistingsplanken. De wapeningskorven worden in de gewenste helling en kromming geplaatst en aan elkaar gekoppeld door middel van gegalvaniseerde stalen grendels. Zodoende kan de hydrostatische druk die ontstaat tijdens het gieten van het beton worden opgevangen.

De hoeveelheid wapening is relatief hoog. Daarom is gewerkt met een betonmengsel van hoge vloeibaarheid en met een grote hoeveelheid fijn.

MICX is het eerste project waarin het 3DR-systeem is gebruikt. Met succes! Er is direct voldaan aan de budget- en planningsverplichtingen. Het Brusselse bouwbedrijf CIT Blaton werd voor deze innovatie bekroond met de Belgian Building Awards.

Project Mons International Congres Xperience

OPDRACHTGEVER:

Stad Mons (B)

ARCHITECT:

Studio Libeskind, New York, in samenwerking met H2a Architecte & Associés, Mons

HOOFDAANNEMER:

CIT Blaton/Galère, Brussel

ADVISEUR CONSTRUCTIES:

Ney & Partners

TOTAAL VLOEROPPERVLAK:

12.500 m2 (bruto)

TOTALE BOUWSOM:

€ 27 miljoen (incl. belastingen)

PERIODE:

ontwerp: 2010
start bouw: 2012
oplevering: 2015

Het artikel is eveneens verschenen in Cement (voor abonnees), het kennisplatform over betonconstructies.

Downloads

Lees het volledige artikel