Nobu Hotel restaurant bar

Luxe in eenvoud

Nobu Hotel Shoreditch Londen, Groot-Brittannië

Barbara Heijl, januari 2020

Verscholen tussen smalle straten in Londen staat het eerste Engelse Nobu Hotel, een keten opgericht door de Japanse chef-kok Nobuyuki Matsuhisa en Robert De Niro. Schoonbeton is zowel buiten als binnen prominent aanwezig in het ontwerp van Ben Adams Architects (BAA). De draagconstructie is gedeeltelijk in het werk gestort en deels geprefabriceerd. Beton en glas kenmerken de stijlvolle, zakelijke gevel.

Het hotel staat in Shoreditch, een voormalig industriële wijk met veel straatkunst, gerenoveerde pakhuizen en fabrieken. De zakelijke gevel met prefab betonnen elementen refereert aan het omringende industriële erfgoed. Op de kop van het langwerpige gebouw is een openbaar plein ingericht in dezelfde stijl als het hotel, met betonnen zitelementen en plantenbakken. Dit ontwerp komt voort uit een samenwerking tussen de landschapsarchitect FFLO en BAA. Vanwege de smalle straten die het gebouw omringen heeft de gevel verdiepingshoge puien om de daglichttoetreding te optimaliseren. Voor privacy zijn alle kozijnen in de hotelkamers voorzien van verschuifbare houten kamerschermen, die zorgen voor extra variatie in het gevelbeeld.

vorige

 

Verdiept

Het hotel heeft zeven verdiepingen, waarvan er twee onder het maaiveld liggen. De kelder van 8 m diep biedt ruimte aan een dubbelhoog restaurant en een grote barruimte. Het luxe Japanse restaurant heeft een prominente plek in het gebouw. Een aangrenzende, verdiepte patio voorziet deze ruimtes van daglicht op kelderniveau. De besloten patio is ingericht als tuin en heeft meerdere terrassen om buiten te eten.

De entree van het hotel op de begane grond heeft een ruime lobby met een bar. Ook zijn op deze verdieping een aantal conferentiezalen te huur, ze zijn onderling aan elkaar te koppelen. Verder zijn op de beletage (ruim 1,2 m boven beganegrondniveau) zestien hotelkamers ingericht. Bamboe is gebruikt om de slaapkamers op deze verdieping af te schermen van voorbijgangers. De rest van de hotelkamers ligt op de eerste tot en met de vierde etage.

vorige

 

Minder is meer

Passend bij de Japanse stijl van het restaurant is de gevel van het hotel ingetogen vormgegeven. Een patroon van verdiepingshoge glasvlakken is afgewisseld met geprofileerde, prefab betonpanelen. De gekozen materialen verwijzen naar het omringende industriële erfgoed. In een eerder ontwerp was een geheel beglaasde gevel bedacht, maar de opdrachtgever gaf de voorkeur aan een hybride gevel van glas en beton. De afzonderlijke verdiepingen zijn benadrukt met betonnen vloeroverstekken. De detaillering is minimalistisch. Zo is de voeg tussen de betonnen en glazen panelen zo smal mogelijk gemaakt door de elementen boven en onder in te klemmen tussen stalen profielen die aan de overstekken van de vloeren zijn verankerd.

vorige

 

Betonnen sfeer

De opdrachtgever wilde zoveel mogelijk architectonisch beton. Daarom is ook veel schoonbeton te zien in het interieur. Het dubbelhoge restaurant in de kelder heeft schoonbetonnen wanden en een afdekvloer met betonlook. De aangrenzende patio heeft echte gevlinderd betonnen vloeren en een aantal betonnen wanden in het zicht. In de bar bij het restaurant hangt zelfs een opvallende betonnen DJ-stand. Verder zijn geprefabriceerde betonnen dubbele wandpanelen bij de trappenhuizen, ontvangstruimtes en conferentieruimtes blootgelegd. Voor een comfortabele sfeer in het interieur is het beton afgewisseld met hout en brons.

De onderzijde van de vlakke vloerplaten op de verdiepingen vormen ook direct de plafonds in de hotelkamers. Daarom zijn de posities van de bekistingspanelen zorgvuldig getekend en uitgezet, zodat de voegen netjes met elkaar uitlijnen in elke kamer.

Glasvezelversterkt

De volledig betonnen draagconstructie heeft glasvezelwapening. Ondanks de Londense kleibodem is het gebouw gefundeerd op staal. De in het werk gestorte keldervloer heeft daarom een dikte van 1 m. De betonnen kelderbak zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de belasting op de kolommen en wanden op de ondergrond. Ook de verdiepingsvloeren zijn in het werk gestort en zijn nagespannen. De 225 mm dikke vlakke vloerplaten overspannen tot 9 m tussen betonnen kolommen.

Het schuine deel van de oostgevel is ondersteund door overhellende, in het werk gestorte penanten, steeds vier boven elkaar. Ze staan onder een hoek van circa 60 graden. De onderste penant loopt naar beneden toe breed uit.

De wanden van trappenhuizen en liftschachten vormen de stabiliteitsvoorzieningen. De kolommen en de schoonbetonnen wanden zijn geprefabriceerd, om zo veel mogelijk controle te hebben op de afwerking.

vorige

 

Textuur maken

Met een reeks van drie latex mallen zijn alle gevelpanelen gegoten, door herhalen en spiegelen. De gevelpanelen zijn in Nederland vervaardigd en verscheept naar Londen. Voor het bepalen van de oppervlaktestructuur en kleur zijn een aantal kleinschalige proefstukken bekeken. Aan de hand daarvan zijn twee mock-ups op ware grootte gemaakt om de textuur bij daglicht te beoordelen.

De betonpanelen zijn vervaardigd uit een betonmengsel met de volgende componenten: kwartszand, portlandcement, silica fume, superplastificeerder, zwart ijzeroxide pigment en een additief dat het beton een beschermende coating tegen vuil geeft.

Toon meer informatie

 

Projectgegevens Nobu Hotel Shoreditch, Londen

OPDRACHTGEVER:

Willow Corp

GEBRUIKER:

Nobu Hotel

ARCHITECT:

Ben Adams Architects, Londen

CONSTRUCTEUR:

Walsh Associates, Dublin

AANNEMER:

MTD Contractors Ltd, Londen

GEVELPANELEN:

Fydro BV, Ede (NL)

UITVOERING PREFAB BETON:

Cornish Concrete Products, Cornwall

UITVOERING IN SITU BETON:

Leander, Leatherhead

TOTAAL VLOEROPPERVLAK:

9.400 m2 bruto

PERIODE:

Ontwerp: 2013
Oplevering: 2017