extreem dunne betonnen architectuur
Duurzaam
TEKTONIEK UNIVERSITY

Symposium: Duurzaam door slank ontwerpen in beton

IMG 8256 web

De CO2-roadmap van het Betonakkoord geeft aan dat de betonsamenstelling en de betonproducent veel invloed hebben, maar bepalend voor CO2-besparing zijn de uitvraag en het ontwerp. Maar liefst 33 % van het reductiepotentieel wordt bepaald door de opdrachtgever en de architect/ constructeur. Met materiaalreductie door slim ontwerpen kan dus een forse CO2-besparing worden gerealiseerd!
Met dit symposium willen we op 11 maart 2024 in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen (foto) de mogelijkheden die de ontwerper op dit vlak heeft met jou verkennen, van zeer innovatief naar praktisch toepasbaar.

ETH vloer3 4kant

Uit onderzoek 'furnicular floorsystem' van ETH Zurich blijkt dat bij het slim en slank ontwerpen van betonconstructies besparingen tot 70% op beton en tot 90% op wapeningsstaal mogelijk zijn, vergeleken met een standaard gewapend betonvloer. Het besparen van materiaal is niet alleen goed voor de circulaire economie (bescherming primaire bronnen) maar heeft ook een directe invloed op de milieulast en CO2-uitstoot van de constructie.

IMG 8244 web

11 maart 2024 - 12:00-18:00 - Museum Beelden aan Zee

Het ontwerp van de vormentaal van een gebouw of bouwwerk is het werkgebied van de architect, en steeds vaker in nauwe samenspraak met de constructeur, om zo slim mogelijk te kunnen optimaliseren. Een nieuwe vormentaal kan meteen meerwaarde opleveren voor de uitdrukking van het gebouw of bouwwerk.

Max Hendriks Cement langwerpig

De key-note sprekers nemen je mee in de huidige praktijk: waar liggen kansen. Ze laten zien hoe slank ontwerpen al kan, van zeer innovatief tot al in constructies toegepaste technieken. Dagvoorzitter Max Hendriks, hoogleraar betonconstructies aan de TU Delft en hoofdredacteur van het vakblad Cement zal ons kundig door de dag heen leiden.

Sprekers

Programma

12:00 inloop en lunch

13:00 opening door Max Hendriks

  • Joris Smits, Ney&Partners – strategieën voor duurzaamheid met reduceren van materiaal en optimalisatie van de constructie
  • Diederik Veenendaal, Summum Engineering – schaalvormen, 3D printen en andere materiaalbesparende technieken
  • Mariana Popescu, TU Delft – textiele (gebreide) mallen onderzoek en projecten KnitCandela en KnitNervi

Pauze

  • Discussie: Hoe kunnen we ‘extreme’ oplossingen inbrengen in ‘gewone’ projecten?
  • Francesco Ranaudo, Vaulted – onderzoek ETH Zürich naar ‘funicular floor’ en naar de praktijk toe in concrete projecten
  • Afronding

17:00 borrel

Het symposium is voornamelijk bedoeld voor opdrachtgevers, architecten en constructief ontwerpers, al is de hele bouwketen welkom. De voertaal is Nederlands, een enkele presentatie zal in het Engels gegeven worden. Aan deelname van het symposium zijn geen kosten verbonden.

Architecten kunnen indien wenselijk een certificaat ontvangen voor de wettelijke bij- en nascholings verplichting. Dit symposium is goed voor 3 uur (en staat vermeld op de agenda van het architectenregister). Het symposium levert voor constructeurs 2 kennispunten op vanuit het constructeursregister (zie evenementenkalender constructeursregister).

Het symposium zal plaatsvinden in de grote zaal van Museum Beelden aan Zee in Scheveningen, te midden van de huidige expositie van beeldhouwer Tom Claessen.

Inschrijven voor het symposium

Meer over de sprekers:

Lentloper joris smit 4kant

Joris Smits – Ney & Partners

Ney & Partners staan bekend om hun prachtige brugontwerpen, zoals de Oversteek en de Lentloper, beide in Nijmegen. Zij laten zien dat de intensieve samenwerking tussen architect en constructeur resulteert in constructieve hoogstandjes met krachtige esthetiek. Joris Smits is zelf architect en constructeur in één en doceert aan de TU Delft ‘Bridge Design’ in gecombineerde civiele techniek en architectuur groepen. In zijn presentatie zoemt hij in op strategieën voor duurzaamheid en reduceren van de CO2-voetprint van beton door het reduceren van materiaal en optimalisatie van de constructie.

Diederik Veenendaal HPA Vertico 52 Final Structure 4kant

Diederik Veenendaal – Summum Engineering

Diederik Veenendaal is een expert in lichte draagconstructies, waarbij vaak schaalwerking, parametrisch ontwerpen en constructieve optimalisatie aan de orde komen. Hij zal een overzicht geven van de lichtgewicht betonnen schalen waarop hij bij de Block Research Group van ETH Zürich promoveerde tot de meer recente onderzoeken en projecten op het gebied van 3D betonprinten en de mogelijkheden hiervan om slank te construeren. De focus van de lezing ligt bij de mogelijke materiaalbesparingen door verschillende bouw- en fabricagetechnieken.

Mariana 22 T9 A1328 Juan Pablo Allegre 4kant

Mariana Popescu – TU Delft

Mariana Popescu promoveerde bij Block Research Group van ETH Zürich op gebreide constructiemallen voor beton, wat resulteerde in het paviljoen KnitCandela naar ontwerp van Zaha Hadid Architects. Als assistent professor aan de TU Delft zet zij haar onderzoek voort, resulterende in weer een bijzonder paviljoen KnitNervi. Aan de hand van haar onderzoek en beide projecten zal zij laten zien dat met alternatieve bekistingsmallen het materiaal zowel van de bekisting als van het beton zelf drastisch teruggebracht kan worden met een uitgesproken esthetiek als bonus.

Funicular floor francesco ranaudo 4kant

Francesco Ranaudo – Vaulted

Francesco Ranaudo promoveerde recentelijk bij Block Research Group van ETH Zürich voor zijn deel aan het ontwerp van de ‘funicular floor’, een innovatief vloersysteem waarbij daar materiaal zit waar het nodig is voor het interne krachtsverloop in de vloer. Daarbij kan wel tot 70% materiaal worden bespaard op beton en 90% op wapeningsstaal. Efficiency, duurzaamheid en esthetica worden hier gecombineerd in een vloersysteem dat aan regelgeving voldoet. In 2023 werd Vaulted opgericht om deze oplossing naar de markt te brengen onder de naam. In zijn presentatie zal hij zowel het onderzoek als de concrete projecten met dit systeem toelichten.

Max Hendriks 10 1644579414 1313

Max Hendriks – TU Delft

Max Hendriks werd als dagvoorzitter voor het symposium ‘duurzaam door slank ontwerpen in beton’ gevraagd vanwege het overzicht, ervaring en achtergrondkennis die hij heeft in betonconstructies. Als geen ander weet hij de verschillende brede onderwerpen binnen het vakgebied met elkaar te verbinden. En niets minder dan dat verwachten we van hem tijdens dit symposium; omlijnd met zijn humor en luisterend oor zal Max dit symposium kundig begeleiden. Hij werd in 2021 hoogleraar betonconstructies aan de TU Delft, en trad begin 2022 aan als hoofdredacteur van het platform Cement. In dat kader werd hij toen geïnterviewd, normaal als betaald artikel, nu hier tijdelijk vrij te lezen.

Inschrijven voor symposium

Logos4

uitgelicht