Bureaubakker CDC4 Jury 001 L1020006
Esthetisch
CONCRETE DESIGN COMPETITION

Concrete Design Competition

De internationale Concrete Design Competition voor studenten van opleidingen bouwkunde en civiele techniek is een tweejaarlijkse ideeën- en ontwerpprijsvraag. De internationale prijsvraag heeft als doel het stimuleren van een innovatieve ontwerphouding gerelateerd aan het gebruik van beton als materiaal en technologie. Elke cyclus heeft een eigen thema vanuit een specifieke eigenschap van het materiaal beton. Landelijke gekozen winnaars mogen geheel verzorgd deelnemen aan een internationale masterclass. In deze masterclass wordt het thema verder uitgediept.

Groepsfoto bureaubakker CDC9 MC Dublin 024 L1001593

Internationale Concrete Design Competition

De prijsvraag wordt georganiseerd door een consortium van Europese brancheorganisaties van cement en beton. In Nederland wordt de prijsvraag door Cement&BetonCentrum vanuit Tektoniek University georganiseerd. Studenten die studeren in één van de participerende landen kunnen deelnemen aan deze prijsvraag. Momenteel wordt de Concrete Design Competition georganiseerd in vijf landen, zijnde: België, Duitsland, Ierland, Nederland en Oostenrijk. Per toerbeurt is één van de landen de uitnodigende partij waar de Masterclass plaats vindt.

SW580 Acute Acoustics lr

Ideeën- en ontwerpprijsvraag

De Concrete Design Competition heeft de focus vanuit het materiaal beton en ideeën en ontwerpen worden geïnspireerd vanuit de toepassing van het materiaal. Ideeën en innovaties dienen in een eigen gekozen toepassing te worden getoond. Het onderwerp en programma is vrij te kiezen en kan betrekking hebben op alle schalen van bouwdetails tot grote constructies zoals landschapselementen of gebouwen.

De organisatoren hebben de overtuiging dat de Concrete Design Competition een waardevolle aanvulling biedt aan het curriculum op de verschillende opleidingen. Het geeft de studenten de mogelijkheid om vanuit een materiaal ingestoken focus na te denken over innovatieve toepassingen. Op deze manier hebben zij de unieke kans om deel uit te maken van toekomstige ontwikkelingen in het materiaal beton.

De huidige en meest recente editie worden hieronder kort nader toegelicht.

Concrete Design Competition  L1005102

10e Concrete Design Competition 2021-2022

De tiende editie is de lopende editie waarvan de deadline voor het indienen van inzendingen is gesteld op 1 juni 2022. Het uitnodigende land voor de Concrete Design Masterclass is Duitsland. Deze editie vindt de Masterclass plaats in Kassel, ten tijde van de wereldtentoonstelling van de hedendaagse beeldende kunst Documenta. Bijzonder is dat de hands-on masterclass plaatsvindt bij G.tecz in hun laboratorium voor innovaties op betongebied.

Het thema is REÏMAGINE en alle interpretaties zijn welkom, al ligt de aangegeven focus richting de circulaire economie. Dus stel je eens voor....

De jury is inmiddels bekend! Lees meer over de huidige editie, het thema, de jury en hoe in te dienen.

Overzicht bureaubakker CDC9 MC Sel333 246 IMG 4357

9e Concrete Design Competition 2019-2020

Het thema van de 9e editie was FORM-WORKS waarbij dit tweezijdig uitgelegd kan worden: aan de ene kant kan beton makkelijk ingewikkelde vormende aannemen, aan de andere kant is er form work oftewel een mal of bekisting nodig om het beton te vormen. In de Concrete Design Masterclass (die helaas toch online plaats moest vinden, na een jaar uitstel) hebben de internationale studententeams samengewerkt aan het ontwikkelen van digitale aansturing van verschillende machine aangedreven maltechnieken om zo hun objecten vorm te geven. Gelukkig konden de studenten eind oktober 2021 elkaar en hun objecten zien in Dublin om de Masterclass feestelijk af te sluiten.

Lees meer over de winnaars van de 9e Concrete Design Masterclass

Lees meer over de Concrete Design Masterclass van de 9e editie

Ook interessant

uitgelicht