Betonarchitectuur geeft vorm aan gebouwde omgeving)
Functioneel
KENNIS EN TECHNIEK

Betonarchitectuur geeft vorm aan gebouwde omgeving

Beton wordt veel toegepast als constructief materiaal en geeft zo structureel vorm aan gebouwen en bouwwerken. Maar naast de constructieve functie betekent beton veel meer voor het vormgeven van de gebouwde omgeving. In het zicht gelaten architectonisch beton kent veel esthetische uitdrukkingen en wordt daarnaast ingezet voor akoestiek, als drager van biodiversiteit, energiezuinigheid en reguleren van het binnenklimaat. Het levert in die zin een grote maatschappelijke bijdrage.

Betonarchitectuur geeft vorm aan the Valley MVRDV
beton ondersteunt biodiversiteit the valley MVRDV
beton in architectuur zit van binnen
Betonarchitectuur geeft vorm aan the Valley MVRDV
beton ondersteunt biodiversiteit the valley MVRDV
beton in architectuur zit van binnen

Functioneel beton in architectuur

Verschillende unieke eigenschappen van beton dragen bij aan de populariteit van het toepassen van dit materiaal in constructies. Vanwege de combinatie van sterkte, ondoordringbaarheid en onbrandbaarheid wordt het veel toegepast in woningscheidende constructies (zowel wanden als vloeren). Door de massa ontstaat bovendien een goede geluidsisolatie en warmteregulatie. Het warmte accumulerend vermogen van beton kan ingezet worden voor energiebesparende concepten. Niet voor niets zijn de energie-eisen voor lichte bouw gereduceerd; dat is omdat met lichte bouw die eisen anders niet haalbaar zijn. Wanneer het effect van de massa meegerekend wordt in het energieconcept, kan er bespaard worden op installaties. Lees meer hierover bij thermisch massa voor energiezuinige gebouwen.

Er zijn verschillende concepten ontwikkeld waardoor er ook zeer snel gebouwd kan worden voor de woningbouw.

Functionele betonarchitectuur in akoestiek

Betonnen hoogbouw

In Nederland wordt voor bijna alle hoogbouw en grotere (woningbouw)projecten een betonconstructie toegepast. Soms wordt er gebruik gemaakt van een hybride constructie met staal of met hout, maar de stabiliteitskern en de vloeren zijn dan meestal van beton. Dit komt door de specifieke eigenschappen van beton, waardoor er met minimaal materiaalgebruik een maximaal resultaat behaald kan worden.

In veel gevallen blijkt het makkelijk en snel bouwen met een geprefabriceerde betongevel. Deze gevel kan in de fabriek al afgewerkt zijn met schoonbeton, steenstrips of plaatmateriaal.

Op Tektoniek zijn een aantal verschillende voorbeelden omschreven:

Ontwikkelingen in extremen

Met de ontwikkeling van nieuwe mengsels worden de eigenschappen van beton in extremen verder uitgewerkt. Met (ultra) hogesterktebeton worden superslanke constructies gemaakt. Met dit materiaal worden bijvoorbeeld zeer dunne brugdekken gemaakt en extreem dunne balkonranden.

extreem dunne betonnen architectuur

Een andere ontwikkeling die het werken met een heel dunne betonnen schil mogelijk maakt, is glasvezelversterkt beton (GFRC). Dit wordt veel in gevels met hoge esthetische eisen toegepast of zelfs als akoestisch paneel, zoals in de Concertzaal van Amare.

betonarchitectuur met flinterdun glasvezelversterkt beton

Ook interessant

uitgelicht