Excursie innovatief dun beton Orange Architects -1
Innovatief
TEKTONIEK UNIVERSITY

Excursie flinterdun hogesterktebeton - woongebouw The Line

Excursie innovatief dun beton Orange Architects -4

Het weer zat mee, wat natuurlijk een klein risico is bij een buitenexcursie in maart. De zon scheen volop in de binnentuin, waar Coffee on Wheels Amsterdam voor heerlijke koffie en een borrel aan het einde zorgde.

Zo'n 40 architecten bezochten de excursie op 9 maart 2022, zij liepen in kleine groepen rondom het gebouw onder leiding van Jeroen Schipper, Bas Kegge of Paul Kierkels van Orange Architects. Zij vertelden bevlogen over het project en beantwoordden geduldig de uiteenlopende vragen. Hi-con Nederland gaf in één van de voorportalen nadere uitleg over het toegepaste hogesterktebeton.

Orange architects The Line 10

Woongebouw The Line

Aan de noordoever van het IJ, tegenover Amsterdam Centraal bevindt zich woongebouw ‘The Line’. De identiteit van het gebouw is bepaald door een ragfijn gevelraster van slanke, ranke betonkolommen en balkonplaten uitgevoerd in ultrahogesterktebeton. Deze voile geeft bewoners een extra gevoel van privacy, maar neemt geen licht of uitzicht weg.

Orange Architects heeft de buitenruimte van de 72 huurappartementen op treffende wijze onderdeel weten te maken van het interieur met toch een visueel zachte overgang naar de openbare ruimte.


"Zittend op je privé veranda, achter de voile die als een orthogonaal spinrag het gebouw omkleedt, is het water zichtbaar en nabij, evenals het centrum van Amsterdam”

Jeroen Schipper - Orange Architects

Excursie innovatief dun beton Orange Architects -3

Innovatief dun beton

Zowel de dunne betonranden als de kolommen zijn van het innovatieve hogesterktebeton. Omdat de sterkte zo groot is, kan men dun construeren. En dat geeft vaak een spectaculair esthetisch beeld. Omdat de balkonranden nog zetten na montage, is er extra speling nodig aan de boven- en onderzijde van de kolommen. Samen met de fabrikant is de detaillering bedacht.

Een balkonplaat kan aan het uiteinde wel redelijk dun zijn, maar aan de gevelzijde is nog steeds hoogte nodig om het moment van de uitkraging op te vangen en via de isokorf de kracht op de vloer over te brengen. Dit is opgelost met een vloeiende ronding.

Excursie innovatief dun beton Orange Architects -5


Deze excursie is in samenwerking met Orange Architects en Hi-Con Nederland tot stand gekomen.

Hi con orange logo def

uitgelicht