Warmbeton
Onderzoeksproject ontwikkelt Warmbeton, een bouwmateriaal waarin thermische isolatie en draagvermogen worden gecombineerd.
lees meer
Op donderdag 6 april 2017 was de Technische Universiteit Delft gastheer van het Tektoniek-evenement Making. Lukas Schwind gaf een lezing over de uitbreiding van het architectenbureau van David Chipperfield in Berlijn. Bijzonder zijn de monoliete wanden in lichtgewicht, thermisch isolerend beton, ofwel Dämmbeton, een variant op het in Nederland beter bekende Warmbeton. De lezing was georganiseerd als feestelijke afsluiting van het nieuwe, interdisciplinaire keuzevak Making. Voorafgaand aan de lezing presenteerde de TU-studenten wat zij tijdens Making hebben geleerd en vooral wat zij hebben gemaakt: eigen betonnen modellen. De modellen tonen de integrale verkenning naar vorm, textuur en constructie.
Bij de inschrijving voor het keuzevak Making bleek dat veel masterstudenten Architectuur (Complex Projects & Form Studies) en Civiele Techniek maar wat graag meer praktische kennis willen opdoen met beton. Het maximum aantal deelnemers van 40 was binnen de kortste keren bereikt. Ongetwijfeld vanwege de doe-factor: je eigen betonnen constructieve element ontwerpen en zelf maken in een hands-on workshop. Praktijkgericht, ontwerpend onderzoek startend vanuit het materiaal beton staat namelijk centraal in Making. De studenten hebben kennis opgedaan van verschillende typen beton, onder andere door een serie prisma's te storten en constructief te beproeven. Speciale aandacht was er voor gerecycled beton: wat is het precies en vooral wat kan je ermee? In korte pitches presenteerde de studenten hun bevindingen en resultaten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Het meest brutalistische gebouw van Nederland prikkelt de fantasie: is het de boeg van een ark, of een ruimteschip dat net wil opstijgen?
lees meer
Cepezed en IMd Raadgevende Ingenieurs | Een nieuw bedrijfspand ontwerpen met hergebruikte bouwdelen vraagt om een andere manier van kijken.
lees meer
Ongeveer 7.500 m2 kanaalplaatvloer en betonnen gevelelementen van het Prinsenhof in Arnhem worden gedemonteerd voor hergebruik.
lees meer
Start van een nieuwe ronde van de Concrete Design Competition 2023-2024 met bekendmaking van deze mooie jury.
lees meer
Peters is pionier op het gebied van diverse duurzaamheidsinitiatieven, onder andere het hergebruik van constructieve elementen.
lees meer
SO-IL | Met nieuw ontwikkelde betonnen stapelstenen werd sociale woningbouw voor arbeidsmigranten in Léon (Mexico) gerealiseerd.
lees meer
Jacob van Rijs van MVRDV pleit voor het transformeren van brutalistische gebouwen vanuit duurzaamheids-perspectief.
lees meer
Beton in de woningbouw | Snelle, slimme en innovatieve prefab betonnen woningbouwsystemen
lees meer
Zaha Hadid Architects | Eleftheria square is een brede brug van wit beton die werkt als verbindend plein over een stadspark heen.
lees meer
Beton in de woningbouw | Snelle, slimme, innovatieve betonnen woningbouwsystemen
lees meer
Ze zijn geïntrigeerd door architectuur waar gelaagdheid is te ontdekken en brengen dit met eigen perspectief in hun projecten tot uiting.
lees meer
Studio Gang en Rijnboutt | De toren Quartz van Q-Residences is bijzonder iconisch en toch passend in het stedelijk beeld van Buitenveldert.
lees meer
Uitnodiging 30 maart voor presentaties ontwerp en uitvoering van woontoren Wonderwoods naar ontwerp van Boeri Architecti.
lees meer
Jan Hermkes Architects | Een bijzonder strakke, moderne luxe villa, van binnen en buiten volledig in prefab zichtbeton vervaardigd.
lees meer
HILBERINKBOSCH Architecten | Gedraaid overstekende verdiepingen worden geaccentueerd door witte betonband in wooncomplex Upstairs.
lees meer