Mosbeton
Mosbeton kan een bijdrage leveren aan voldoende groenvoorzieningen in de stad, waardoor het bijdraagt aan schonere lucht.
lees meer
Aan de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft is jarenlang onderzoek gedaan naar mosgroei op beton. In eerste instantie vanuit de insteek om mos op beton te weren, om vervolgens uit te zoeken waar beton aan moet voldoen om juist wél mosgroei te krijgen. Met deze kennis heeft Respyre een product en methode ontwikkeld om mos te laten groeien op nieuw beton, of met een stuclaag op bestaande constructies.
Het duurzame effect is als volgt te definiëren:
Daarnaast heeft een levende muur ook een prachtige esthetiek. Groen als het nat is en een mooi levendig contrast tijdens de drogere tijden, net als de bomen in de herfst.
Respyre heeft zich tot doel gesteld om de gebouwde omgeving te vergroenen. Een gevel met dit bioreceptief beton geeft net zoveel voordelen als een traditionele groene gevel, met bijkomend voordeel van minder onderhoud. Het beton houdt uitstekend water vast en imiteert het oppervlak van natuurlijk steen, waardoor mos makkelijk op zijn oppervlakte groeit.
Op dit moment vindt intensief onderzoek en pilotprojecten plaats om versnelde de groei van de mossen te bestuderen en te monitoren. Normaliter duurt het een aantal jaar voordat er een mooi mospakket op de gevel staat, Respyre wil dit na onderzoek kunnen garanderen in 5 maanden. Dit doen ze met een gel die ervoor zorgt dat het mos aan het beton blijft zitten en genoeg water en voeding heeft om zijn groei te starten. Het optimaliseren van deze gel is nog volop in ontwikkeling.