Prinsenhof 1
Circulair
TEKTONIEK UNIVERSITY

Seminar Circulair Delven Prinsenhof A Arnhem

Circulair slopen betekent de onderdelen van het te slopen gebouw hergebruiken in andere projecten. Op dit moment neemt Lagemaat Heerde het oude Provinciehuis onder handen met de opdracht zoveel mogelijk onderdelen te demonteren en voor een nieuwe bestemming te zorgen. Met het in gebruik nemen van het gerenoveerde en uitgebreide Huis der Provincie in 2017, werd de kantorenkolos Prinsenhof A overbodig en kwam grotendeels leeg te staan. Het Prinsenhof A stamt uit 1987. Het project is begin 2022 gestart en zal einde dit jaar afgerond zijn.

Bestaand gebouw demontage Prinsenhof 08e328dc77

Circulair beton slopen

Samen met Dycore, de leverancier van de originele betonnen systeemvloeren, wordt een spectaculaire 7.400 m2 vloeroppervlak los gezaagd en door de leverancier voorbereid voor hergebruik in onder andere een sporthal. Ook de geveldelen worden gewonnen en zijn bestemd voor andere (nieuwbouw) projecten.

Hergebruik van oud beton is milieuvriendelijker, maar volgens experts nog niet rendabel. Het project in Arnhem moet meer inzicht geven in hergebruik.

Naast de betononderdelen worden ook andere objecten zoveel mogelijk uit het gebouw gehaald en geschikt gemaakt voor hergebruik elders. Een ander voorbeeld: de Provincie laat met een aantal van de vrijkomende raamkozijnen een circulaire fietsenstalling bouwen naast het Huis der Provincie om het fietsparkeren voor bezoekers beter te faciliteren.

Bijeenkomst

De Provincie Gelderland organiseerde een bijeenkomst op 14 april 2022 in Arnhem waarbij ze lieten zien hoe de verschillende onderdelen gewonnen worden.

Lees meer hierover in het artikel Betonkolos krijgt tweede leven in verschillende nieuwe gebouwen


Foto's via Lagemaat en Provincie Gelderland.

Ook interessant

uitgelicht