Isolerend beton
Rink Tilanus Architecten | Het monoliet ogende regiokantoor van Natuurmonumenten is gerealiseerd met het innovatieve warmbeton.
lees meer
Auteur: Katries Darras, uit BETON 243, uitgave van FEBE (B)
De 200 leden van Scoutsgroep ‘Kramaai’ in Mollem, een deelgemeente van het Belgische Asse, hebben onderdak gekregen in nagelnieuwe lokalen. Het Itterbeekse bureau Ark Architecten ontwierp een even eenvoudig als helder concept. “Dat vertrok vanuit de gedachte dat het gebouw een groep moet ondersteunen en versterken”, zegt Ian Leonard (ArkA). “Het gebouw moet volgens ons de kinderen aanzetten tot spelen. Binnen én buiten.”
Wie aan scouts denkt, denkt aan groepsspel; en groepsspel refereert aan kring. De cilinder die uit het massieve volume is gesneden, fungeert niet toevallig als circulatie- en ontmoetingsruimte, als speelplek en als podium. Rondom die centrale ‘kring’ met een betonnen trap liggen, verspreid over twee verdiepingen, de lokalen die per scoutsgroep worden opgesplitst of samengevoegd voor gemeenschappelijke activiteiten.
De volledige structuur van het jeugdlokaal is opgetrokken in prefab beton. De geïsoleerde dubbele wanden vragen bij aanvang grondig studiewerk, maar zijn na fabricage, levering en plaatsing meteen glad afgewerkt. “Achteraf is er dus geen extra werk, tenzij lichte schade door het transport. Door middel van een fijne mortel worden oneffenheden mooi weggewerkt.” Voor de vloer is gekozen voor een polybeton dat aansluit bij de wanden. “Dat heeft als groot voordeel dat je geen plinten hoeft te plaatsen. De vloeren op de eerste verdieping zijn uitgevoerd in breedplaten, met een opstort van polybeton.”
De keuze voor prefab beton lag van meet af aan vast. Deze materiaalkeuze heeft meer dan één reden. “Om te beginnen kan het tegen een stootje, wat geen nadeel is voor wie een beetje goed wil kunnen spelen (lacht). Een nieuw jeugdlokaal wil je niet binnen de tien jaar hebben uitgewoond. Tweede voordeel is de geluidsisolatie. De jeugdlokalen liggen in een woonwijk, en delen een muur met een woonhuis. De prefabwanden zijn voldoende zwaar om het geluid – en ja, lawaai – te bufferen.”
Hetzelfde geldt voor de warmte, die de muren overdag opslaan en ’s avonds weer afgeven. “Zo wordt het gebouw een heerlijke plek op een zomeravond.” Ook de esthetische kwaliteit van beton bleek een argument. “We hebben gekozen voor een betonlook, die fraai contrasteert met de kleuren en materialen van de meubels, flexibele wanden en logo’s”, aldus Leonard.
Zo gesloten als het gebouw aan de straatzijde is, zo open is het naar het achterliggende speelveld. Door middel van pivot-deuren kan de achtergevel helemaal worden opengezet, waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Op die manier willen de architecten de drempel tussen binnen- en buitenspelen slechten.
Aan de straatkant heeft het met verticale latjes afgewerkte gebouw een gesloten karakter.
‘Kramaai’ is niet het eerste jeugdlokaal-project van Ark Architecten. Ian Leonard: “Dat sommige van onze medewerkers ooit lid waren van een jeugdbeweging speelt ongetwijfeld in ons voordeel. Voeling hebben met de praktijk waarvoor je ontwerpt, zorgt voor scherpere en juistere keuzes. Bij vorige projecten van jeugdhuizen maakten we overigens evengoed gebruik van prefab beton. Zo is voor Scouts Paloke in Dilbeek gebruik gemaakt van prefab betonnen buitenpanelen, terwijl we voor de Scouts van Denderleeuw werkten met zowel vlakke wanden als wanden met structuur.”
Voor de scoutslokalen in Mollem financierde het Autonoom Gemeentebedrijf Asse de ruwbouw, terwijl de jeugdbeweging instond voor de afwerking. “Met leden, ouders en oud-leiding hebben we de handen stevig uit de mouwen gestoken”, vertelt hoofdleider Thomas Vitry. “Schilderwerken, inrichting van de keuken, verhuis uit de oude lokalen: dat is allemaal gelukt. We mogen fier zijn op het resultaat. Vast staat dat we mede dankzij het gebouw onze scoutswerking verder kunnen uitbouwen. Wist je dat we nu al de tweede grootste jeugdbeweging van Asse zijn?” Als in het Scoutslied ‘De wereld is een toverbal’ klinkt de stille wenk van het gebouw van Scoutsgroep Mollem: ‘Kom maar in de kring’.