3D-betonprinten: ambities
Op het 3D-betonprinten congres van 22 oktober 2015 op TU Eindhoven werd inzicht gegeven in ambities en potenties.
lees meer
Het zal de bouwwereld niet zijn ontgaan: ook beton kun je 3D-printen. De ontwikkelingen met deze innovatieve techniek gaan razendsnel. Binnen het 3DCP-project (3D Concrete Printing) van TU Eindhoven is het afgelopen jaar veel kennis en ervaring opgedaan. Het 3D-printen van een ingewikkelde vorm in beton is voor de printer niet ingewikkelder of duurder dan een rechte vorm. Dit biedt kansen voor vormgeving, efficiency en duurzaamheid.
Het 3DCP-onderzoek aan TU Eindhoven staat onder leiding van professor Theo Salet, afdeling Constructief Ontwerpen, en wordt ondersteund door diverse bedrijven uit de betonindustrie. De capaciteit van het TU-onderzoeksteam is het afgelopen jaar uitgebreid. Dagelijks wordt er op wetenschappelijke wijze nieuwe kennis en ervaring met de printer opgedaan. Het onderzoek richt zich onder meer op de cruciale afstemming tussen de lengte en geometrie van het printpad, de printsnelheid en de samenstelling van het betonmengsel, en op het (bij)sturen van deze digitale productieprocessen.
Om de architectonische potentie van 3D-betonprinten te verkennen, heeft het Cement&BetonCentrum de Tektoniek Design Challenge 3DCP geïnitieerd, die eind 2015 is gestart. Drie geselecteerde architectenbureaus hebben samen met TU Eindhoven drie prototypes ontwikkeld die op de Bouwbeurs 2017 werden getoond en toegelicht. Dit zijn:
In de aanloop naar het Tektoniek-evenement 3DCP op 22 oktober 2015 hebben het Cement&BetonCentrum en Booosting samen met TU Eindhoven de Tektoniek Design Challenge 3DCP georganiseerd. Deelnemers waren de tien ontwerpbureaus die ook deelnamen aan de workshop 'Toekomstverkenning 3D-betonprinten' in juni 2015. Ontwerpers hadden de keuze om zelfstandig dan wel in samenwerking ontwerpvoorstellen te ontwikkelen. Doelstelling was enerzijds het researchproject 3D Concrete Printing (3DCP) bij de TU Eindhoven te voeden met ideeën over toepassingen en anderzijds bij de ontwerpbureaus visies te ontwikkelen over de nieuwe mogelijkheden van ontwerp en productie. Uitdagend perspectief was dat de beste ontwerpideeën zouden worden geselecteerd voor uitwerking en productie als experimentele prototypen met de 3D-betonprinter van de TU Eindhoven.
De opgave luidde: 'Ontwikkel een ontwerpvoorstel voor een bouwwerk dat optimaal gebruikmaakt van de potenties die 3D-betonprinten lijkt de bieden. Elke schaalgrootte van bouwwerk is toegestaan: gebouw, bouwdeel, constructie-element, bouwknoop. Geef aan welk deel je voorstelt voor uitvoering als experimenteel prototype met de 3D-betonprinter. Geef aan welke experimenten je wenselijk vindt om de kracht van je ontwerp te toetsen en verbeteren.'
De Design Challenge heeft zeven inzendingen opgeleverd. Op de vakbeurs Gevel 2016 zijn de eerste versies van de drie geselecteerde prototypes gepresenteerd. Dit onder de vlag van 3TU.Bouw (inmiddels 4TU.Bouw). In de daaropvolgende periode is veel nieuwe kennis en ervaring opgedaan met 3D-betonprinten. Hieruit is een aangescherpte, actuele set aan ontwerpvrijheden en –randvoorwaarden voor de architect voortgevloeid. Juist dit langzaam maar zeker volwassen worden van 3D-betonprinten was voor het Cement&BetonCentrum en TU Eindhoven reden genoeg om een vervolg te geven aan de Design Challenge. In het afgelopen jaar zijn de drie prototypes verder doorontwikkeld. Op de Bouwbeurs 2017 werden de uitkomsten daarvan getoond.
Meer weten over 3D-betonprinten? Neem een kijkje op de volgende pagina's (laatste update: december 2016):
Dezeen Magazine
"In the future we might print not only buildings, but entire urban sections"
Contour Crafting, Behrokh Khoshnevis, University of Southern California, USA
YouTube: Automated Construction: Behrokh Khoshnevis, Contour Crafting
Loughborough University, UK
YouTube: Future of Construction Process: 3D Concrete Printing
D-Shape, USA
Enrico Dini, Italy
The story of Enrico Dini, the man who prints houses
TotalKustom, Andrey Rudenko, USA
WinSun Shanghai, China
WASP Italy
Emerging Objects, Rael San Fratello, USA
VOBN
De Technische Universiteit Eindhoven gaat samen met de bouwindustrie kennis ontwikkelen om over een aantal jaren grensverleggende en makkelijk te recyclen... Lees meer
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Royal HaskoningDHV | Functionele en esthetische eisen gingen hand in hand met robuust, glad zichtbeton.
lees meer
DP6 | De slanke vorm van de enorme betonnen balkons en de opvallende belijning zorgen ervoor dat het Amsterdamse Appartementencomplex The…
lees meer
Brutalisme voerde hoogtij in de jaren 50-70 en heeft nog steeds zijn effect in de huidige gebouwde omgeving en in moderne architectuur.
lees meer
Mario Cucinella Architects | De Santa Maria Goretti kerk heeft dag en nacht een bijzondere, serene uitstraling.
lees meer
Studio Gang | Het nieuwe gedeelte van het natuurhistorisch museum Gilder Center verbindt diverse oudere delen en brengt een geheel eigen…
lees meer
Maaskant | Het markante gebouw uit 1964 pal langs de N201 tussen Haarlem en Hilversum is nog steeds een bezienswaardigheid.
lees meer
Atelier Kempe Thill | Kempe heeft een liefde voor beton: “Het materiaal gaat zeker 100 jaar mee en is daarmee uitermate duurzaam."
lees meer
Helaas gaat de bijeenkomst niet door wegens gebrek aan belangstelling.
lees meer
Ben Loerakker | De oude rechtbank in Amsterdam heeft een markante betonnen constructie met ruimtelijk mogelijkheden voor een museum.
lees meer
Marc Koehler Architects | De schuine vlakken in de betonnen gevel bieden een bijzonder spel van licht en schaduw.
lees meer
Wingårdhs | De gevel met glazen potjes van de uitbreiding van de Liljevalchs Kunsthal maakt het gebouw zelf tot een kunstwerk.
lees meer
Het meest brutalistische gebouw van Nederland prikkelt de fantasie: is het de boeg van een ark, of een ruimteschip dat net wil opstijgen?
lees meer
Cepezed en IMd Raadgevende Ingenieurs | Een nieuw bedrijfspand ontwerpen met hergebruikte bouwdelen vraagt om een andere manier van kijken.
lees meer
Ongeveer 7.500 m2 kanaalplaatvloer en betonnen gevelelementen van het Prinsenhof in Arnhem worden gedemonteerd voor hergebruik.
lees meer
Start van een nieuwe ronde van de Concrete Design Competition 2023-2024 met bekendmaking van deze mooie jury.
lees meer