3d betonprinten
Innovatief
KENNIS EN TECHNIEK

3D-betonprinten

Architectonische potentie van 3D-betonprinten

Het zal de bouwwereld niet zijn ontgaan: ook beton kun je 3D-printen. De ontwikkelingen met deze innovatieve techniek gaan razendsnel. Binnen het 3DCP-project (3D Concrete Printing) van TU Eindhoven is het afgelopen jaar veel kennis en ervaring opgedaan. Het 3D-printen van een ingewikkelde vorm in beton is voor de printer niet ingewikkelder of duurder dan een rechte vorm. Dit biedt kansen voor vormgeving, efficiency en duurzaamheid.

3d betonprinten1
3d betonprinten2
3d betonprinten3
3d betonprinten4
3d betonprinten5
3d betonprinten6
3d betonprinten1
3d betonprinten2
3d betonprinten3
3d betonprinten4
3d betonprinten5
3d betonprinten6

Wetenschappelijk onderzoek

Het 3DCP-onderzoek aan TU Eindhoven staat onder leiding van professor Theo Salet, afdeling Constructief Ontwerpen, en wordt ondersteund door diverse bedrijven uit de betonindustrie. De capaciteit van het TU-onderzoeksteam is het afgelopen jaar uitgebreid. Dagelijks wordt er op wetenschappelijke wijze nieuwe kennis en ervaring met de printer opgedaan. Het onderzoek richt zich onder meer op de cruciale afstemming tussen de lengte en geometrie van het printpad, de printsnelheid en de samenstelling van het betonmengsel, en op het (bij)sturen van deze digitale productieprocessen.

Experimentele prototypes

Om de architectonische potentie van 3D-betonprinten te verkennen, heeft het Cement&BetonCentrum de Tektoniek Design Challenge 3DCP geïnitieerd, die eind 2015 is gestart. Drie geselecteerde architectenbureaus hebben samen met TU Eindhoven drie prototypes ontwikkeld die op de Bouwbeurs 2017 werden getoond en toegelicht. Dit zijn:

  • Fire Wall (Bekkering Adams architecten)
  • Economy of Nature (Bierman Henket architecten)
  • ESOffice (Movares – Studio SK)
3dcp1
3dcp2
3dcp3
3dcp4
3dcp5
3dcp1
3dcp2
3dcp3
3dcp4
3dcp5

Meer over de Design Challenge

In de aanloop naar het Tektoniek-evenement 3DCP op 22 oktober 2015 hebben het Cement&BetonCentrum en Booosting samen met TU Eindhoven de Tektoniek Design Challenge 3DCP georganiseerd. Deelnemers waren de tien ontwerpbureaus die ook deelnamen aan de workshop 'Toekomstverkenning 3D-betonprinten' in juni 2015. Ontwerpers hadden de keuze om zelfstandig dan wel in samenwerking ontwerpvoorstellen te ontwikkelen. Doelstelling was enerzijds het researchproject 3D Concrete Printing (3DCP) bij de TU Eindhoven te voeden met ideeën over toepassingen en anderzijds bij de ontwerpbureaus visies te ontwikkelen over de nieuwe mogelijkheden van ontwerp en productie. Uitdagend perspectief was dat de beste ontwerpideeën zouden worden geselecteerd voor uitwerking en productie als experimentele prototypen met de 3D-betonprinter van de TU Eindhoven.

De opgave

De opgave luidde: 'Ontwikkel een ontwerpvoorstel voor een bouwwerk dat optimaal gebruikmaakt van de potenties die 3D-betonprinten lijkt de bieden. Elke schaalgrootte van bouwwerk is toegestaan: gebouw, bouwdeel, constructie-element, bouwknoop. Geef aan welk deel je voorstelt voor uitvoering als experimenteel prototype met de 3D-betonprinter. Geef aan welke experimenten je wenselijk vindt om de kracht van je ontwerp te toetsen en verbeteren.'

Doorontwikkeld

De Design Challenge heeft zeven inzendingen opgeleverd. Op de vakbeurs Gevel 2016 zijn de eerste versies van de drie geselecteerde prototypes gepresenteerd. Dit onder de vlag van 3TU.Bouw (inmiddels 4TU.Bouw). In de daaropvolgende periode is veel nieuwe kennis en ervaring opgedaan met 3D-betonprinten. Hieruit is een aangescherpte, actuele set aan ontwerpvrijheden en –randvoorwaarden voor de architect voortgevloeid. Juist dit langzaam maar zeker volwassen worden van 3D-betonprinten was voor het Cement&BetonCentrum en TU Eindhoven reden genoeg om een vervolg te geven aan de Design Challenge. In het afgelopen jaar zijn de drie prototypes verder doorontwikkeld. Op de Bouwbeurs 2017 werden de uitkomsten daarvan getoond.

Design challenge1
Design challenge2
Design challenge3
Design challenge4
Design challenge5
Design challenge6
Design challenge7
Design challenge1
Design challenge2
Design challenge3
Design challenge4
Design challenge5
Design challenge6
Design challenge7

Meer over 3D-betonprinten

Meer weten over 3D-betonprinten? Neem een kijkje op de volgende pagina's (laatste update: december 2016):

Dezeen Magazine

"In the future we might print not only buildings, but entire urban sections"

Contour Crafting, Behrokh Khoshnevis, University of Southern California, USA

Contour Crafting

YouTube: Automated Construction: Behrokh Khoshnevis, Contour Crafting

Loughborough University, UK

3D Concrete printing

YouTube: Future of Construction Process: 3D Concrete Printing

D-Shape, USA

D-Shape.com

Enrico Dini, Italy

The story of Enrico Dini, the man who prints houses

TotalKustom, Andrey Rudenko, USA

3D printed concrete castle

WinSun Shanghai, China

3D house printing technology

WASP Italy

Wasproject

Emerging Objects, Rael San Fratello, USA

3D printed house 1.0

VOBN

Essentie dossier 3D-printen met beton

Ook interessant

Onderzoeksprogramma 3DCP

De Technische Universiteit Eindhoven gaat samen met de bouwindustrie kennis ontwikkelen om over een aantal jaren grensverleggende en makkelijk te recyclen... Lees meer

Ook interessant

uitgelicht