Design Challenge 3DCP
Innovatieve ontwikkelingen binnen het 3D Concrete Printing project van de TU Eindhoven gaan razendsnel.
lees meer
Op 22 oktober 2015 werd op de TU-Eindhoven inzicht gegeven in ambities en potenties van 3D-betonprinten. In het Auditorium van de TU/e werd een veelzijdig programma aangeboden rondom het 3D Concrete Printing (3DCP) project van de faculteit Bouwkunde. Thema van het evenement was ‘Ontwerpen en maken gaan samen / Merger of Design and Production’. Het evenement bevatte presentaties, workshops en een marktplaats. Ook was er gelegenheid de 3D-betonprinter in actie te zien.
Prof. Theo Salet vat de betekenis van 3DCP-project samen: “3D-betonprinten is meer dan een nieuwe maakmethode. Met 3D-betonprinten kan een nieuwe realiteit ontstaan waarin architectuur, constructie en productie vergaand worden geïntegreerd. Die toekomst zijn we nu aan het verkennen en proberen we dichterbij te halen”.
Promovendus Rob Wolfs voegt toe: “3D-betonprinten heeft de potentie het beeld en de positie van beton grondig te veranderen. 3D-betonprinten is ‘additive manufacturing’, materiaal alleen daar gebruiken waar het nodig is, niet meer en niet minder. Dat is ook van groot belang voor de positie van beton in duurzaam bouwen.”
Het evenement was het eerste in een serie activiteiten die beoogt de hele keten van architecten, constructeurs, producenten en bouwers te betrekken bij het 3D-betonprinten. Deze eerste editie viel niet toevallig midden in de Dutch Design Week 2015. Het programma had extra attractie voor ontwerpers. Er werden ontwerpvoorstellen gepresenteerd voor experimentele prototypen, ontwikkeld in een kleine ontwerpcompetitie met geselecteerde architectenbureaus.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Onderzoeksresultaten van het filigraan 3D printen van beton op een dubbel-gekromde, gestabiliseerde zandmal.
lees meer
Caruso St John Architects | Complex golvende plooien in ter plaatse gestort beton vraagt om secuur bekistingswerk.
lees meer
Powerhouse Company | Een veelzijdig architect, die verder kijkt dan alleen de ontwerpaspecten van een gebouw.
lees meer
Boeri Studio | De Trudo Toren in Eindhoven bewijst dat natuurinclusief bouwen prima mogelijk is voor de sociale huurwoning in dichtbebouwd…
lees meer
Kokon Architectuur & Stedenbouw | Gevarieerde modellen in glooiende vormen zijn goed te realiseren in 3D geprint beton.
lees meer
Powerhouse Company | Door het toevoegen van een woontoren vervult de Bunker in Eindhoven een nieuwe functie, en kan het jaren vooruit.
lees meer
Royal HaskoningDHV | Functionele en esthetische eisen gingen hand in hand met robuust, glad zichtbeton.
lees meer
DP6 | De slanke vorm van de enorme betonnen balkons en de opvallende belijning zorgen ervoor dat The Row er esthetisch uitspringt.
lees meer
Brutalisme voerde hoogtij in de jaren 50-70 en heeft nog steeds zijn effect in de huidige gebouwde omgeving en in moderne architectuur.
lees meer
Mario Cucinella Architects | De Santa Maria Goretti kerk heeft dag en nacht een bijzondere, serene uitstraling.
lees meer
Studio Gang | Het nieuwe gedeelte van het natuurhistorisch museum Gilder Center verbindt diverse oudere delen en brengt een geheel eigen…
lees meer
Maaskant | Het markante gebouw uit 1964 pal langs de N201 tussen Haarlem en Hilversum is nog steeds een bezienswaardigheid.
lees meer
Atelier Kempe Thill | Kempe heeft een liefde voor beton: “Het materiaal gaat zeker 100 jaar mee en is daarmee uitermate duurzaam."
lees meer
Helaas gaat de bijeenkomst niet door wegens gebrek aan belangstelling.
lees meer
Ben Loerakker | De oude rechtbank in Amsterdam heeft een markante betonnen constructie met ruimtelijk mogelijkheden voor een museum.
lees meer