3d betonprinter3
Innovatief
TEKTONIEK UNIVERSITY

3D-betonprinten: ambities en potenties

Op 22 oktober 2015 werd op de TU-Eindhoven inzicht gegeven in ambities en potenties van 3D-betonprinten. In het Auditorium van de TU/e werd een veelzijdig programma aangeboden rondom het 3D Concrete Printing (3DCP) project van de faculteit Bouwkunde. Thema van het evenement was ‘Ontwerpen en maken gaan samen / Merger of Design and Production’. Het evenement bevatte presentaties, workshops en een marktplaats. Ook was er gelegenheid de 3D-betonprinter in actie te zien.

Prof. Theo Salet vat de betekenis van 3DCP-project samen: “3D-betonprinten is meer dan een nieuwe maakmethode. Met 3D-betonprinten kan een nieuwe realiteit ontstaan waarin architectuur, constructie en productie vergaand worden geïntegreerd. Die toekomst zijn we nu aan het verkennen en proberen we dichterbij te halen”.
Promovendus Rob Wolfs voegt toe: “3D-betonprinten heeft de potentie het beeld en de positie van beton grondig te veranderen. 3D-betonprinten is ‘additive manufacturing’, materiaal alleen daar gebruiken waar het nodig is, niet meer en niet minder. Dat is ook van groot belang voor de positie van beton in duurzaam bouwen.”

3d betonprinter1
3d betonprinter2
3d betonprinter3
3d betonprinter4
3d betonprinter1
3d betonprinter2
3d betonprinter3
3d betonprinter4

Experimentele prototypen

Het evenement was het eerste in een serie activiteiten die beoogt de hele keten van architecten, constructeurs, producenten en bouwers te betrekken bij het 3D-betonprinten. Deze eerste editie viel niet toevallig midden in de Dutch Design Week 2015. Het programma had extra attractie voor ontwerpers. Er werden ontwerpvoorstellen gepresenteerd voor experimentele prototypen, ontwikkeld in een kleine ontwerpcompetitie met geselecteerde architectenbureaus.

Ook interessant

uitgelicht