180441 BULGARI Kuala Lumpur
Innovatief
PROJECTEN

Translucente kunsthars met beton

Bulgari Flagship Store, Kuala Lumpur (Maleisië)
OPDRACHTGEVER:
Bulgari
GEBRUIKER:
Bulgari
ARCHITECT:
MVRDV
ONDERZOEK MATERIAAL:
Technische Universiteit Delft
ONDERZOEK AAN CONSTRUCTIE:
ABT bv
OPLEVERING:
2018

Auteur: Barbara Heijl

De winkelgevel van de Italiaanse juwelier Bulgari fungeert als hun beeldmerk. Daarom moest de gevel van de nieuwe vlaggenschipvestiging in Kuala Lumpur, Maleisië, voor vakmanschap staan, eigentijds zijn en traditie weerspiegelen. De paradoxale vraag is vertaald naar een translucente combinatie van kunsthars met beton. De innovatieve gevel heeft het gewenste klassieke voorkomen en staat letterlijk te stralen.

180404 v2 BULGARI Kuala Lumpur

Gemarmerd beton

De nieuwe winkel is onderdeel van een chic, overdekt winkelcentrum. De gevel van bijna 11 m hoog en 7,2 m breed, ontworpen door MVRDV, springt in het oog, doordat de grijs betonnen gevelbekleding is doorweven met lichtgevende 'aderen' van kunsthars. De binnenzijde van de gevel is bekleed met hetzelfde materiaal. De kenmerkende, marmeren kozijnkaders van de winkel in Rome, dienden ter inspiratie

180403 BULGARI Kuala Lumpur
180433 BULGARI Kuala Lumpur

Beproeven

Het vinden van het juiste materiaal, met precies de goede kleur en textuur, was een ware zoektocht. Het eerste schaalmodel één op één, van 600 mm bij 1000 mm, bestond uit een combinatie van beton met glas. De opdrachtgever was direct enthousiast over het experimentele materiaal en het lichteffect dat ermee kon worden bereikt. Het testen van het materiaal voor gebruik in de praktijk, zou echter te veel tijd vergen. Daarom is gekozen voor een alternatief: beton met een epoxy kunsthars. Omdat de uitgeharde kunsthars enige mate van buigzaamheid behoudt, is de aansluiting direct op het beton makkelijker te realiseren. Veel proefstukken van beton en hars met verschillende kleur en textuur zijn zorgvuldig beoordeeld. Vervolgens is in Rome een mock-up gemaakt van 3 m bij 4 m en zijn verschillende soorten ledverlichting uitgeprobeerd. Uiteindelijk is de volledige gevel in Italië geprefabriceerd en verscheept naar Azië.

180436 BULGARI Kuala Lumpur

Maakbaar

De gevel is tot het kleinste detail doordacht. Het totale gevelpakket is slechts 350 mm dik. De gevel is in losse prefab betonelementen uitgevoerd, met ieder een afwijkende, grillige vorm. Met de precisie van een CNC-machine zijn bekistingsmallen gemaakt met grillig gevormde randen. Het betonmengel is gegoten in een laag van slechts 15 mm dik. De losse betonelementen zijn daarna samengevoegd door ze te verlijmen op een dunne staalplaat met blanke epoxy. De ruimte tussen de betonelementen is volgegoten met een epoxy op kleur. Omdat deze tussenruimte ook grotendeels is weggeslepen uit de onderliggende staalplaat, kan een lichtbron die in de spouw wordt geplaatst er doorheen schijnen. Het kozijnglas, dat in de kozijnen van de begane grond tot aan de dakrand verloopt van amberkleurig tot transparant, is geplaatst met marge, zodat het kan worden vervangen. De neggen zijn afgewerkt met messing, het onttrekt het zicht op de toleranties, de constructie, de kozijnen en de verlichtingsarmaturen.

180437 BULGARI Kuala Lumpur

Inventieve constructie

De gevel is zelfdragend en zit constructief gezien vernuftig in elkaar. Dit was uitdagend, omdat de kolommen ten opzichte van elkaar verspringen en de borstwering de bijzondere vorm van de kozijnen volgt. Er is een stalen portaal bevestigd aan het betonnen casco. Aan het portaal zijn drie geknikte, maatwerk liggers bevestigd, doorlopend van wand tot wand. Daartussen staan dragende stalen kozijnen. Aan de buiten- en binnenzijde van het staal is de gevelbekleding aangebracht.

De vraag naar een nieuwe weergave van het bestaande erfgoed, is vakkundig vormgegeven.

Downloads

Lees het volledige artikel

Ook interessant

uitgelicht