Plenair deel experimenteel beton
Innovatief
TEKTONIEK UNIVERSITY

Workshop Experimenteel Beton 2022

100% beton

De 2022 editie van Experimenteel Beton richt zich op het maximaal en optimaal benutten van de inherente kwaliteiten van beton: de sterkte, de massa, de vormbaarheid, de toekomstbestendigheid en ook de beschikbaarheid. We gingen op zoek naar het maximaliseren van de waarde van beton, de waarde van de bouwelementen. Beton van ‘volume’ naar ‘value’. Beton maximaal gebruikt. Beton optimaal gebruikt. Beton volledig gebruikt, 100%!

We waren te gast in de watertoren in Delft en mochten een blik werpen in de ondergrondse watertank van beton, nu kunstcentrum. IJzerhoudend water heeft bijzonder mooie patronen op de wanden achter gelaten.

experimenteel beton - watertank

Intensieve interactie tussen architect en producent

Onder leiding van Siebe Bakker, Patricia Hessing en Ifke Brunings van bureaubaker werd er stevig van gedachten gewisseld over allerlei aanpalende onderwerpen. Historische context, duurzaamheid en esthetiek werden uitgebreid onder de loep genomen. Uit deze brainstorm zijn een aantal ideeën ontstaan die door leden van Betonhuis Constructief Prefab de komende periode met behulp van een ontwerpteam tot prototypes worden gebracht. Uiteindelijk is het de planning dat de objecten op de bouwbeurs 2023 getoond gaan worden.

Bureaubakker Experimenteel Beton 2022 Brainstorm 008 L1001671

Nieuwe ideeën en oude producten in nieuw licht bekeken

No frame - twee varianten waren bedacht: een sponning in prefab beton sandwich panelen waardoor glas zonder kozijn erin geplaatst kan worden. En een demontabel kozijn van beton met eenzelfde detail in de sponning voor het glas.

Puzzel - waarbij gekeken wordt naar houtverbindingen om een vertaling te maken naar droge verbinding van beton bouwdelen.

Stoeptegel revisited - een stoeptegel die met bijvoorbeeld een ronde sparing ingezet kan worden als geveltuin.

Rammed prefab - prefab betonpanelen van gestampt beton, die op maat gezaagd kunnen worden en eventueel ook gedraaid toe te passen zijn.

Domino nouveau - een flexibele gevel bestaand uit betonframe met een invulling van diverse materialen, die er gemakkelijk uit te halen zijn en te vervangen zijn.

Object trouvé - gerecycled grondstoffen toevoegen aan nieuw beton, waarbij de secundaire toeslagmaterialen zichtbaar worden gemaakt door stralen of polijsten.

Betonhuis constructief vierkant

Deze workshop werd samen met Betonhuis Constructief Prefab en haar leden georganiseerd.

Ook interessant

uitgelicht