A5010 Overhoeks The Row Scagliola Brakkee2
Esthetisch
PROJECTEN

Rank beton brengt buitenleven binnen

Appartementencomplex the Row, Amsterdam
Opdrachtgever:
Amvest
Projectontwikkelaar:
Ontwikkelcombinatie Overhoeks (Amvest en Ymere)
Architect:
DP6
Constructeur:
Goudstikker De Vries
Prefab beton:
Hoco beton
Periode:
2016-2020

Auteur: Foka Kempenaar

Dat beton esthetisch bepalend kan zijn voor een project, bewijst architectuurstudio DP6 met het Amsterdamse appartementencomplex The Row. Dit woonblok met daarin 92 zeer diverse woningen voor de vrije sector huur, is ontworpen op comfort en woongenot. Daarom heeft het zeer royale buitenruimtes. De balkons dragen door hun vorm en overhoekse plaatsing bij aan de opvallend ranke look, in het statige stedenbouwkundige grid van de nieuwe wijk ‘Aan het IJ’.

A5010 Overhoeks The Row Scagliola Brakkee1 preview

Eigenwijs

“Het stedenbouwkundig grid van die wijk schrijft voor dat de gevel na vijf verdiepingen trapsgewijs terug moet wijken, op een aantal specifieke plekken in het gebied na. The Row is zo’n uitzondering vanwege de positionering naast een parkje”, licht Robert Alewijnse (architect partner DP6 architectuurstudio) toe.

Ook afwijkend is de keuze voor twee gebouwdelen. The Row deelt de kavel met The Grid, ontworpen door KCAP architecten. Oorspronkelijk waren twee L-vormige woongebouwen voorzien, rondom een groen binnengebied. Maar Amvest en Ymere ontwikkelden twee kleinere compacte woontorens. Elk met een eigen ontsluiting.

A5010 Overhoeks The Row Scagliola Brakkee4

Binnen-buitengevoel

Voorafgaand aan de realisatie van The Row onderzocht het ontwerpteam welke doelgroepen dit project in Amsterdam Noord zou aanspreken. “Een locatie in de stad en toch een beetje buiten. De uitkomsten waren helder: we gingen ons richten op levensgenieters van alle leeftijden, voor wie de kwaliteit van leven voorop staat. Comfort en woongenot werden zo bepalend voor dit ontwerp.” Dit resulteerde onder andere in de keuze voor zeer ruime, overhoeks geplaatste balkons. “Zodat je altijd lucht boven je hebt en het buitengevoel optimaal kunt ervaren.”

A5010 Overhoeks The Row Scagliola Brakkee7

Intelligente uitdaging

Die buitengewoon ruime balkons ogen fraai, maar zorgden wel voor uitdagingen voor het bouwteam: “Balkons van deze afmetingen hadden wij nog niet eerder gerealiseerd. Mede door het feit dat ze overhoeks moesten worden geplaatst, is de afstand tot de gevel enorm, bijna 3 meter. Dat betekende extra denkwerk en afstemming, zowel in de planvorming en het tekenen vooraf, als tijdens de realisatie van het project”, vertelt hoofd werkvoorbereider Bas Wurth (Bouwbedrijf De Nijs en Zonen). Zo moest er worden gezocht naar een optimale wapening in de vloeren in combinatie met de ver uitkragende balkons.

Wapening
Gevel sluiting1
Wapening
Gevel sluiting1

Strak en lichtvoetig

Dat het appartementencomplex zo rank oogt, komt mede omdat er veel aandacht is besteed aan de detaillering van de neus van de prefab geproduceerde balkonplaten.
Die is verdund en steekt iets uit. Die ranke lijn van de uiteinden van de balkons is doorgetrokken rondom de hele gevel, door op de plaatsen waar geen balkon zit een betonrand toe te voegen.

De ranke vormen worden versterkt door de kleurkeuze van het beton – er is wit beton gebruikt met drie procent titaan toevoeging, zonder nabehandeling. De rankheid van het gehele complex wordt nog eens extra benadrukt door de opvallend grote raampartijen, de geheel transparante ballustraden én door de afwerking van de gevel van The Row met Moleanos natuursteen. Koperkleurige louvres maken het lichtvoetige beeld af.

A5010 Overhoeks The Row Scagliola Brakkee6
Tijdelijk 691 maquette 01 Geurtsen Schulze

De visie achter ‘Aan het IJ’

‘Aan het IJ’ is een nieuwbouwproject aan de Noordelijke IJ-oever op het voormalige Shellterrein Overhoeks. Het unieke plan is ontworpen door Geurst & Schulze architecten en heeft een zeer hoge dichtheid en veel groen, geïnspireerd op Haagse woonhotels uit de jaren ’30. The Row hoort bij de derde fase van het plan en deelt kavel A met The Grid, ontworpen door KCAP architecten.

Ook interessant

uitgelicht