1012px P1020532 Paris VI Rue Danton n 1 rwk
Functioneel
TEKTONIEK UNIVERSITY

Virtuele tentoonstelling François Hennebique

Insta hennebique

Bezoek de virtuele tentoonstelling met modellen die je van binnen en buiten kunt bekijken. Het eerste gewapend beton in België werd door de architect François Hennebique in 1889 in de vloer van een woning 'gesmokkeld'. Het materiaal prees hij aan als zeer brandwerend. Het systeem patenteerde hij in 1892 en 1897.

Deze digitale en fysieke tentoonstelling is opgezet aan de hand van een studie van de geschiedenis van gewapend beton in België 1890-2020 door de universiteit van Gent en loopt tot 23 oktober 2021.

Bezoek de virtuele tentoonstelling 'Hennebique and after'.

Insta hennebique 2

Pionier gewapend beton

François Benjamin Joseph Hennebique (1842 – 1921) was een Frans architect en pionier van het gewapend beton. Zonder enige technische opleiding bouwde hij een waar betonimperium uit. Hij creëerde een van de vroegste studiebureau's, eerst in Brussel en later in Parijs. Via een netwerk van agenten en concessionarissen was hij wereldwijd actief. Dankzij deze uitgekiende strategie overvleugelde hij concurrenten als Edmond Coignet en Paul Cottancin. Tot de Eerste Wereldoorlog waren in veel landen haast alle wapeningen volgens het "systeem-Hennebique". (bron: Wikipedia)

Detail P1020532 Paris VI Rue Danton n 1 rwk

Decoratief gewapend beton

Dit project is niet opgenomen in de tentoonstelling, omdat de getoonde studie over Belgische projecten gaat. Het is echter een mooi voorbeeld van hoe Hennebique het gewapend beton ook op decoratieve wijze toepaste.

Het Bureau Central van Hennebique in Parijs, een staaltje van het decoratieve vermogen van gewapend beton op een driehoekig perceel (1899-1901). Detail van het titelbeeld (bron: Wikipedia; Mbzt - Eigen werk, CC BY 3.0)

Bezoek de virtuele tentoonstelling 'Hennebique and after'

Ook interessant

uitgelicht