Palazzo italia

Palazzo Italia (Expo 2015 Milaan)

Auteur: Coen Smets - januari 2016

Stedelijk bos zuivert de lucht

Het bos in de stad, dat is het Palazzo Italia op de Expo van Milaan 2015. Het beeld wordt gevormd door meer dan 700 uniek gevormde vertakte panelen in wit luchtzuiverend beton. De dynamische binnenruimten lenen zich perfect voor verkenning en samenzijn. Daarmee is het door Nemesi & Partners ontworpen gebouw tegelijk primitief als high-tech.

vorige

 

Glanzend wit

Het totale geveloppervlak van circa 9.000 m2 is opgebouwd uit meer dan 700 stuk voor stuk unieke betonnen panelen (4 x 4,2 m2). De uitdagende geometrie van de panelen, met de vele krommingen en vertakte structuur, vroeg om een speciaal betonmengsel. Het uiteindelijk toegepaste mengsel is in het i.lab van Italcementi (Bergamo) ontwikkeld. Naast de goede verwerkbaarheid en mechanische eigenschappen, heeft het beton een glanzend wit uiterlijk door het gebruik van restmateriaal uit de marmergroeven van Carrara in het mengsel.

Luchtzuiverend beton

Meest bijzondere aan het beton in de buitengevel is diens luchtzuiverende werking, dankzij de fotokatalytische eigenschappen van de panelen. In deze zogenaamde i.active Biodynamic panelen is de door Italcementi gepatenteerde TX Active-technologie toegepast. Het beton is voorzien van een speciale cementgebonden coating. Wanneer deze in aanraking komt met licht, wordt luchtvervuiling ‘opvangen’ en getransformeerd in inerte zouten. Naast een luchtzuiverend effect, blijft de witte gevel hierdoor bovendien beter schoon.

Project Palazzo Italia

OPDRACHTGEVER:

Expo 2015 (Milaan)

ONTWERPPARTNERS:

Proger & BMS Progetti (engineering en kostenmanagement)
Prof. Livio De Santoli (duurzaam bouwen)

UITVOERING GEVELPANELEN:

Italcementi & Styl-Comp Group

ARCHITECT:

Nemesi & Partners, Rome

HOOFDAANNEMER:

Italia Costruzioni

TOTAAL VLOEROPPERVLAK:

Palazzo Italia: 14.400 m2 (bruto)

PERIODE:

ontwerp (prijsvraag): 2012-13
start bouw: 2014
oplevering: 2015

Het project Palazzo Italia (Expo 2015 Milaan) staat eveneens beschreven in Cement (voor abonnees), het kennisplatform over betonconstructies.

Downloads

Lees het volledige artikel