Villa waalre3a

Villa Waalre

Auteur: Marieke van den Dungen - mei 2013

Villa in wit schoon beton

Vanuit een rustige bosweg in Waalre sta je ineens oog in oog met een villa die niet zou misstaan in de nieuwste James Bond film. "Niet alleen het ontwerp van deze villa – in vorm en afmeting – is spectaculair, maar vooral ook de uitvoering en de detaillering", aldus Henk Oude Kempers, adviseur schoon beton. Zowel het exterieur als het interieur is volledig uitgevoerd in spierwit schoon beton.

vorige

 

Wit beton

Om de zachte witte kleur van het beton te realiseren, zijn wit cement, titaandioxide als witte kleurstof en 180 l/m3 fijne delen gebruikt. De uiteindelijke samenstelling is na diverse proefstorten vastgesteld. Gekozen is voor een betonmengsel dat op haast ambachtelijke wijze gestort en mechanisch verdicht kon worden. Een keuze die het budget en de maakbaarheid van het ontwerp zeker ten goede zijn gekomen. Om het wit schoon beton gedurende het gebruik ook wit te houden, zijn tijdens het ontwerp al een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen.

Meer informatie: Maakbaarheid – Wit beton.

Ruwhouten delen

Bij schoon beton is ruwbouw meteen afbouw. Alle fouten en onvolkomenheden blijven als een litteken zichtbaar in het eindresultaat. Tijdens de uitwerking is door de architect alles volledig uitgedetailleerd. Iedere hoek, iedere wand en elk detail is ontworpen op de maat van de plankenbekisting. Om de gewenste ruwe afdruk van de houtstructuur in het beton te krijgen, is gekozen voor Siberische planken (150 mm breed) omdat de 'oude' zaagmachines minder glad zagen.
Meer informatie: Maakbaarheid – Ruwhouten delen.

Krimpkokers

Scheurinleiders, ook wel krimpkokers genoemd, zijn toegepast om dilatatievoegen overbodig te maken en scheurvorming ten gevolge van spanningen in het beton te beperken en te beheersen. Deze kunststof pijpen worden verticaal in de ruimte geplaatst (h.o.h. 2 m) tussen het binnenste en het buitenste wapeningsnet. Zelfs het zwembad, dat uiteraard waterdicht dient te zijn, is met behulp van krimpkokers geconstrueerd.

Meer informatie: Maakbaarheid – Krimpkokers.

Project Villa Waalre

OPDRACHTGEVER:

Particulier

CONSTRUCTEUR:

Arup, Amsterdam

AANNEMER:

BurgtBouw, Deurne

LEVERANCIER BETONMORTEL:

Jansen Beton, Son

ARCHITECT:

Russell Jones Limited, Londen

ADVISEUR SCHOON BETON:

Henk Oude Kempers

PROJECTMANAGEMENT:

Royal HaskoningDHV, Nijmegen

Downloads

Lees het volledige artikel