Concrete Design Competition 2021-2022 10 IMG 2097
Circulair
CONCRETE DESIGN COMPETITION

Winnaars Concrete Design Competition 2021-2022

Auteur Cindy Vissering

De jury was blij verrast met het grote aantal inzendingen (44) voor de tiende editie van de Concrete Design Competition over 2021-2022 en de kwaliteit van de posters. Er was dan ook even wat tijd nodig om alle opgestelde posters goed te bekijken voordat de jury met het beoordelen van de inzendingen kon beginnen.

Nadat elk jurylid een top had opgesteld en beoordeeld met een cijfer, werden alle posters die in ieder geval één keer genoemd werden door de juryleden uitgebreid doorgenomen en bediscussieerd. Uiteindelijk kwamen zij tot drie prijswinnaars en drie eervolle vermeldingen.

Jury Concrete Design Competition

De jury van deze editie bestaat uit:

  • Marieke Kums – STUDIO MAKS, voorzitter van de jury
  • Serge Schoemaker – Serge Schoemaker Architects
  • Pim Peters – IMd raadgevende ingenieurs
  • Ellen van Genechten – Hurks

Lees hier verder voor meer achtergrond over de juryleden.

REIMAGINE

Het thema van de tiende editie is REIMAGINE. Het bedenken hoe we beton anders kunnen toepassen, zodat we een grotere bijdrage kunnen leveren aan een duurzame en circulaire bouweconomie. Meer informatie over de competitie en achtergrond van het thema lees je bij Concrete Design Competition 2021-2022.

De jury herkende een aantal verbindende thema's in de inzendingen. Het stapelen van bouwdelen kwam in verschillende inzendingen terug; losmaakbaar ontwerpen is in de circulaire economie dan ook een belangrijk thema. Daarnaast een aantal inzendingen met focus op het vergroten van de biodiversiteit en het inzetten van duurzame betonmengsels.

De competitie staat open voor de keuze of een idee gaat over een detail, een bouwdeel, heel gebouw, infrastructureel ontwerp, landschappelijk element of meubel. De jury merkte op dat de meeste inzendingen gebouwen en bouwkundige bouwdelen betrof.

Downloaden posters

Alle posterinzendingen van de winnaars en genomineerden zijn te downloaden via de tekstlink in de toelichting.

Gedeelde eerste plaats

De jury koos twee eerste prijswinnaars die beiden een oplossing bedachten voor het losmaakbaar construeren van kolommen en liggers. Beiden adresseren het thema circulaire economie op een imaginaire manier met een hoog architectonisch resultaat.

Alle teamleden van beide inzendingen zijn eind augustus uitgenodigd voor de Concrete Design Masterclass in Kassel. Beide inzendingen zijn beloond met een cheque van € 1.200.

Team CM111 disconnection Poster
Team CM111 disconnection met poster

CM111 (dis)connection

De ontworpen, los in elkaar te haken elementen zijn van hoge architectonische kwaliteit, in het bijzonder de opengewerkte knoop, en voegen daarmee een beeldbepalend element toe in de ruimte. Ze zijn goed functioneel ontworpen, duidelijk gepresenteerd en prachtig uitgevoerd in een model. De variant met meerdere onderdelen werd door de jury wellicht als te arbeidsintensief aangemerkt, de variant met opengewerkte knoop had volgens hen de meeste potentie.

CM111 werd ingediend door: Kristīne Mogiļevceva, Ksenija Onufrijeva en Vlad-Gabriel Dobran.

Download poster CM111 (dis)connection

XG068 Modumn poster
Team XG068 Modumn met poster

XG068 ModuMN

Stapelbare, modulaire kolomelementen met mogelijkheid tot aansluiten van liggers van hout of beton. De vorm is eenvoudig door zelfbouwers (op de bouwplaats) te maken. De kolom, opgebouwd uit achthoekige elementen, geeft een architectonische meerwaarde in de ruimte. De jury was onder de indruk van de presentatie en vond dit een goed voorbeeld van hoe een idee effectief, duidelijk en aantrekkelijk gepresenteerd kan worden.

XG068 werd ingediend door: Gina Goedert en Xinyue Wu.

Download poster XG068 Modumn

Derde plaats

Het team dat de derde prijs won, werd hiervoor beloond met een cheque van € 600.

MS778 The Arch - Poster
Team MS778 The Arch met poster

MS778 The Arch

Het beton van dit architectonische element is gemaakt met gegranuleerde mosselschelpen om de CO2 te reduceren. Na de toepassing van de fraai vormgegeven boogelementen in een eerste en tweede cyclus, worden ze aan de zee teruggegeven om als basis te dienen voor aangroei en beschutting voor het zeeleven. De jury waardeerde het esthetisch ontwerp, maar vroeg zich af of dit materiaal ook toepasbaar zou zijn voor alternatieve vormen en meer uitdagende functies.

MS778 werd ingediend door: Matteo Armenante, Jelmer Eising en Kathryn Larsen.

Download poster MS778 The Arch

Eervolle vermelding

De jury selecteerde drie inzendingen voor een eervolle vermelding. Samen met deze inzendingen geven alle genoemde projecten een aardig beeld van de besproken thema's door alle inzendingen heen.

VT333 Versa Tile DEF
Team VT333 VersaTile tijdens prijsuitreiking

VT333 VersaTile

Prefab betonelementen om de biodiversiteit te verhogen. Ze kunnen zowel in de gevel, als losse stapelelementen en als bestrating toegepast worden, wat door de jury gewaardeerd werd omdat het zo goed in de gebouwde omgeving te integreren is. Er was enige twijfel of de driehoekige gaten goed te ontkisten zijn voor een industrieel vervaardigd product, maar waren overtuigd genoeg dat de verwachting is dat het product te maken is met minimale aanpassingen.

VT333 werd ingediend door: Elin Lohe, Miltiadis Filippos Christodoulakos en Maximilian Wilhelm Lieser.

Download de poster VT333 VersaTile

Tean VC069 Virgin Connections tijdens prijsuitreiking

VC069 Virgin Connections

Een eenvoudig maar krachtig voorbeeld van hoe demontabele verbindingen tussen verschillende materialen kunnen worden gemaakt: stevige betonpalen als basis voor een lichtgewicht constructie met een omkeerbare connector. Dit idee past goed in de huidige discussie over circulaire economie en is tot in detail doordacht. Een deel van de jury vroeg zich af waarom de connector vierkant is, in plaats van een meer industrieel te produceren rondhout, waarop een ander deel de architectonische kwaliteit van de hoekige vormen noemde.

VC069 werd ingezonden door Djamo Mastenbroek en Joren Jans.

Download de poster VC069 Virgin Connections

Team RE123 Trombe Wall tijdens prijsuitreiking

RE123 Trombe Wall

Staalslakken (i.p.v. hoogovenslakken) worden in combinatie met cement gebruikt voor stapelbare blokken die door de staalslak extra hoge capaciteit hebben voor het vasthouden van warmte in het Trombe-systeem. De jury waardeerde het feit dat een afvalstroom waardevol in de bouw ingezet wordt. De jury vroeg zich af of de vorm van de blokken de beste optie was voor het vormen van een wand en hoe de stabiliteit gegarandeerd kan worden.

RE123 werd ingezonden door: Rui Wei, Ruben Koppes, Midas Hoezen, Lilli Kroher en Ali Fatih Cebeci.

Download de poster RE123 Trombe Wall

Presentaties en felicitaties

De juryleden Pim Peters van IMd raadgevende ingenieurs en Serge Schoemaker van Serge Schoemaker Architects presenteerden beiden hoe beton een rol speelt in hun werk. Serge heeft een fort in Hoofddorp gerenoveerd en was erg onder de indruk van de details van het bestaande betonwerk. Pim vertelde van het donorskelet en gaf een aantal voorbeelden waarbij bestaande constructies geschikt worden gemaakt voor toepassing in nieuwe structuren. Het idee is heel bekend onder studenten, maar het was goed om te presenteren dat dit in de praktijk pas in de pilot fase is.

De winnaars van de prijzen en de eervolle vermeldingen gingen kort in gesprek met de jury over hun ontwerpkeuzes.

Tektoniek wil iedereen nogmaals van harte feliciteren met de gewonnen prijzen.

Download hier het juryrapport (pdf, in het Engels).

Ook interessant

uitgelicht