Winners announcement2020
Esthetisch
CONCRETE DESIGN COMPETITION

Winnaars Concrete Design Competition 2019-2020

Appels en peren

Het standaard antwoord van de jury wanneer zij gevraagd worden om hun keuze van de winnaars toe te lichten, is dat het neerkwam op het vergelijken van appels en peren. Want hoe dieper men in discussie treedt over een project, des te groter de verschillen worden tussen de verschillende inzendingen. En des te moeilijker de keuze wordt.
Het opmerkelijke bij de Concrete Design Competition is dat de jury juist gevraagd wordt om dat te doen. Want de consequentie van een heel open competitie gericht op het onderzoeken van een thema is dat de inzendingen grote verschillen tonen. Zij verschillen op schaalgrootte van het ontwikkelen van een detail in structuur tot het ontwikkelen van een gehele constructie en in type project van meubels tot infrastructuur. Het resultaat is een ogenschijnlijke niet te vergelijken verzameling.

In de 9e editie Concrete Design Competition werden studenten bouwkunde en civiele techniek gevraagd om een ontwerp in te dienen dat invulling geeft aan het thema FORM-WORKS. Het gaat daarbij om het aspect dat beton van relatief vloeibare specie uithardt in een stevige, robuuste vaste vorm. Betonspecie wordt in een mal of bekisting gestort waardoor beton bijna elke gewenste vorm en textuur kan aannemen. De studenten werden uitgedaagd om deze aspecten nader te onderzoeken en door toepassing in een project te presenteren.

Online jurysessie

De jury van de 9e editie 2019-2020 bestond uit: Juliette Bekkering (voorzitter), Diederik Veenendaal, Marieke Kums, Niels van der Hulst en Max Rink. Meer over de juryleden kun je hier lezen.

Anders dan andere edities was de jury dit jaar genoodzaakt om de sessie online te houden. Normaliter loopt de jury langs een hele rij A1 posters, nu moesten zij de plannen beoordelen vanaf een pdf. Vooraf aan de jurysessie zelf was de juryleden gevraagd om een persoonlijke top 5 te maken. Hieruit kwamen 19 inzendingen naar voren. Deze inzendingen zijn intensief besproken door de jury waarna zij na een aantal rondes en discussie uitkwamen op de volgende resultaten.
Het volledige juryrapport (Engelstalig) is hier te downloaden.

Download posters

Alle posterinzendingen van de winnaars en genomineerden zijn te downloaden via de tekstlink in de toelichting.

Jurysessie 2 ruis verminderd2

Eerste plaats

De prijs voor de eerste plaats is €1.500,- en de studenten zijn uitgenodigd voor een geheel verzorgde deelname aan een internationale Concrete Design Masterclass in Dublin in augustus 2021.

SW580 Acute Acoustics

De winnaar is unaniem gekozen door de jury vanwege de briljante manier van het toepassen van in elkaar grijpende modules om een geluidswand maken. De jury waardeerde het feit dat de studenten onderzoek hadden gedaan naar vormen die geluid beïnvloeden en zo hun module vormgegeven hebben. De mal was erg ingewikkeld en getest door de studenten. Al zaten er vanuit experts bezien wat haken en ogen aan om bij industriële productie een alzijdige bekist element te kunnen vervaardigen. Het thema van FORM-WORKS was volgens de jury goed ingevuld in dit project: zowel in het kiezen van de vorm van de module zelf als het esthetische geheel van de wand en de technische uitwerking van de mal.

SW580 Acute Acoustics is ingediend door David Fritz, Siri Mulleners en Saskia Tideman van TU Delft.

SW580 Acute Acoustics lr

Tweede plaats

De prijs voor de tweede plaats is €1.000,- en de studenten zijn uitgenodigd voor een geheel verzorgde deelname aan een internationale Concrete Design Masterclass in Dublin in augustus 2021.

DD462 Velvet Concrete

De jury was verrast door de fluweelachtige uitstraling dat dit beton ontwerp kreeg door leer te gebruiken als mal. De uitstraling is bijna die van een vacht van een dier. Ook de technische uitwerking van de mal werd gewaardeerd. Door gebruik te maken van eigenschappen van de mal wordt elk paneel net even anders. Hierdoor krijgt de muur in het project een bijzondere textuur en vorm die toegepast kan worden op nog veel meer plaatsen dan een interieurwand. Textielmallen worden door de jury gezien als een welkomen aanvulling op bestaande technieken. Ze hebben alleen hun twijfel lover het gebruik van leer.

DD462 Velvet Concrete is ingediend door Michiel Derikx, Koen van Dijk van TU Eindhoven.

DD462 Velvet Concrete lr

Derde plaats

De prijs voor de derde plaats is €750,- en de studenten zijn uitgenodigd voor een geheel verzorgde deelname aan een internationale Concrete Design Masterclass in Dublin in augustus 2021.

MS999 Multi Façade

De jury was enthousiast over het idee van een groene gevel waarbij de porositeit van de gevel zelf zorgt voor de waterdistributie. De planten groeien in holtes die gevuld zijn met substraat, dat het water vasthoudt voor de plant. De eenvoud van het ontwerp en de goed toegelichte technische uitvoering maakt dat het idee goed industrieel te vervaardigen is. De jury had wel graag de distributie van het water van het ene naar het andere paneel getest willen zien. En het paneel zelf of de plaatsing van de holtes had nog wat meer esthetisch uitgewerkt kunnen worden.

MS999 Multi Façade is ingediend door Clara Beckers, Jemina Gar Man Lai, Hannah Jade Zhu van TU Delft.

MS999 Multi facade lr

Eervolle vermelding

De jury eindigde met vier favorieten, waarbij het lastig was om de derde plaats in te vullen. Na veel discussie werden de winnaars gekozen en krijgt de vierde favoriet een eervolle vermelding.

KR999 Chain link

De waardering was hoog vanwege de outside-the-box vorm die gecreëerd is met beton. Het maken van de beton elementen was goed doordacht en getest. De jury had alleen twijfels over de werking bij het stapelen van de elementen en of de getoonde toepassing de meest passende is.

KR999 Chain link is ingediend door Kyra Heijblom, Rick Wassenaar van TU Eindhoven.

KR999 Chain Link lr

Genomineerd

De inzendingen van de laatste ronde zijn intensief besproken en vanwege de kwaliteit van de plannen wilde de jury deze inzendingen ook graag in het juryrapport opnemen. De genomineerden die geen prijs hebben gewonnen, worden hier in volgorde van hun eigen gekozen unieke code besproken.

AB270 Pink Reed

De juryleden waardeerden dit ontwerp vanwege het complete geheel: er is nagedacht over textuur en vorm en hoe dit technisch uit te voeren. De student had zelfs zelf een proef gestort. De jury was gecharmeerd van het beeld dat het omringende riet werd weerspiegeld in de gevel. Ze misten wel een uitwerking hiervan naar het interieur.

AB270 Pink Reed is ingediend door Alexander Beeloo van Academie van Bouwkunst Amsterdam.

AB270 Pink Reed lr

BE333 Let it bee

Het onderwerp van dit ontwerp is heel actueel: een onderdak voor bijen bieden. De jury verwachtte dat het concept goed massa geproduceerd zou kunnen worden. Ze vroegen zich af waarom de studenten dit niet zelf hebben getest in een proefstort.

BE333 Let it bee is ingediend door Fons Bramer en Jan Vader van de TU Delft.

BE333 Let it bee lr

CA214 Modular e-bench

De eenvoudige vorm die op verschillende manieren gebruikt kan worden viel op. De jury waardeerde het feit dat de studenten het idee uitgebreid getest hebben inclusief de technische details. Zij zagen echter het idee om op aluminium platen te moeten zitten niet comfortabel.

CA214 Modular e-bench is ingediend door Nigel Flanagan, Bethany Kiss, Sofia Pavlova, Leon Thormann van de TU Delft.

CA214 Modular e bench lr

ES020 Echoseat

Het idee om straatmeubilair in te zetten als ijsbreker voor gesprekken vond de jury mooi gevonden in deze tijd van sociaal isolement. Alhoewel de studenten veel aspecten van beton onderzocht hadden, miste de jury een nadere technische onderbouwing.

ES020 Echoseat is ingediend door Marijn van Rozendaal, Jahan Tahamtan, Luuk Verhagen en Nick van Dijke van Academie van Bouwkunst Tilburg.

ES020 Echoseat

SC417 Slag-crete

De jury was geïnteresseerd in de manier waarop toepassing van de thermische massa van beton is onderzocht en uitgewerkt in een esthetisch aantrekkelijk uitziend project. Ze waren van mening dat de modulaire onderdelen zelf iets meer esthetische uitwerking behoeften.

SC417 Slag-Crete is ingezonden door Jiri Ares Brakenhoff, Julianne Guevara, Diego Toribio van TU Delft.

SC417 Slag crete lr

Volgende cyclus

De Concrete Design Competition heeft een tweejaarlijkse cyclus. Vanaf voorjaar 2021 kunnen de plannen alweer ingediend worden voor de volgende ronde. Het thema wordt begin 2021 bekend gemaakt en zal zeker mogelijkheden bieden om circulair bouwen in beton nader onderzoek te geven.

Ook interessant

uitgelicht