CDC bureaubakker CDC8 MC 63 028 DSC4785
Esthetisch
CONCRETE DESIGN COMPETITION

Kick-off Concrete Design Competition 2019-2020

FORM-WORKS is het thema van de Concrete Design Competition van 2019-2020 voor studenten van architectuur, constructie en bouwkunde opleidingen. Op de Beton Experience in de van Nelle Fabriek te Rotterdam werd op 13 november j.l. de kick-off gehouden.

Beton heeft de mooie eigenschap dat het in een bekisting of mal gegoten wordt en daarmee elke denkbare vorm kan aannemen. Met het thema FORM-WORKS worden studenten uitgedaagd om deze eigenschap te benutten en uit te werken. FORM-WORKS gaat dus ook over hoe deze vorm tot stand komt, welke vormgevende elementen pas je toe in je ontwerp. FORM-WORKS gaat ook om het creëren van een functionele of esthetische structuur van het betonoppervlak.

Ter inspiratie werden de studenten meegenomen op een reis langs verschillende in het oog springende voorbeelden door sessieleider Siebe Bakker van bureaubakker. Hierbij werden de studenten uitgedaagd zelf met ideeën te komen en kregen zij inzicht in hoe verschillende vormen en structuren tot stand komen.

Presentatie CDC

CBR
Loop Chair L1020500
Bureaubakker CDC4 Jury 001 L1020006
CBR
Loop Chair L1020500
Bureaubakker CDC4 Jury 001 L1020006

Workshop FORM-WORKS

Jury-voorzitter Juliette Bekkering, professor TU Eindhoven en van Bekkering Adams architecten, vertelde de studenten dat zij het van groot belang acht dat studenten de mogelijkheid aangeboden krijgen om te kunnen experimenteren met het vormgeven van verschillende materialen. Deze beton ontwerpprijs is daarin een mooie kans. Door vanuit steeds een ander perspectief te ontwerpen, ontwikkel je je ontwerpvaardigheden. Bovendien zijn er mooie prijzen te winnen.

Het thema FORM-WORKS werd samen met de studenten verder uitgediept. Hierbij zijn vooral de voorbeelden en het verhaal erachter van belang. Deelnemers aan de prijs worden gevraagd een A1 poster (of twee) in te dienen waarop hun ontwerp en idee gepresenteerd wordt. Of het idee nu puur esthetisch is, of een oplossing voor een maatschappelijk probleem zoals overstroming, hitte-eiland-stress of het onderdak voor vluchtelingen of bijen geeft, dat is aan de deelnemer zelf. Een idee wordt duidelijker neergezet wanneer er een toepassing voor getoond wordt en dat zal ook mede beoordeeld worden.

Uitdagende prijsvraag

De prijsvraag daagt studenten van de richtingen architectuur, civiel en bouwtechniek uit om hun gedachten te laten gaan over innovatieve toepassingen van de eigenschap van vormvrijheid van beton. Het onderwerp dat zij indienen is geheel vrij: of ze nu een maatschappelijk probleem willen aanspreken met een gebouw of een object, of een technische oplossing willen aandragen voor het effectiever maken van het industriële productieproces, dat is aan hen. Studenten in Nederland wedijveren om de prijs van € 1.500, € 1.000 of € 750 in de wacht te slepen, en een geheel verzorgde week naar Dublin voor een Internationale Concrete Design Master Class.

De Concrete Design Competition heeft een tweejaarlijkse cyclus en wordt tegelijkertijd ook in Duitsland, België en Ierland georganiseerd. Winnaars worden per land bekendgemaakt en gaan gezamenlijk naar de workshop in Dublin. Voor meer informatie over de prijsvraag: www.concretedesigncompetition.com.

Meer informatie kan worden opgevraagd bij Cindy Vissering (cindy.vissering@betonhuis.nl)

Ook interessant

uitgelicht