Ontkisten Structuurmatten
Esthetisch
KENNIS EN TECHNIEK

Ontwerpaspecten structuurmatten

Auteur: Barbara Heijl

Het is verstandig al in de ontwerpfase rekening te houden met het ontkisten van een rijk geprofileerde betonnen wand. "Ontkisten is net zoiets als een cake uit zijn vorm halen, dat moet je even de tijd gunnen", vertelt Steven Gelderman, expert op het gebied van mal- en bekistingstechniek. "Voor het ontkisten van een betonnen element moet namelijk een vacuüm worden opgeheven. Goed ontkisten is het behoud van je beton en het behoud van je mat. Bij correct gebruik kunnen NOEplast structuurmatten 80 tot 100 keer worden hergebruikt."

Ontkisten1
Ontkisten2
Ontkisten3
Ontkisten1
Ontkisten2
Ontkisten3

Structuurmatten

In het project Campus Hoogvliet zijn structuurmatten toegepast. De matten zijn in de materieelwerkplaats van de aannemer met behulp van NOEmattenlijm op houten panelen verlijmd. Deze speciale tweecomponentenlijm is bestand tegen de grote krachten bij het ontkisten. Daar zijn ze samengesteld tot verdiepingshoge bekistingsschotten en kant en klaar op de bouwplaats afgeleverd. De schotten zijn vanaf de achterkant aan de uiteindelijke wandbekisting vastgeschroefd.

Profilering

De vorm van de profilering is mede bepalend voor de lossing. De ribben zijn daarom lossend gedetailleerd, wat inhoudt dat ze taps toelopen naar de buitenzijde van de mat, onder een hoek van minimaal 10 graden. Bij een projectstructuur zoals het lijnraster van Campus Hoogvliet is het hechtingsoppervlak met zeker 100% toegenomen. Doordat de ribben van het reliëf behoorlijk variëren in dikte, is het belangrijk dat de wandbekisting bij het lossen zo veel mogelijk horizontaal naar achteren getrokken wordt, zodat de mat zich niet vastklemt aan het beton.

Ontkistingsolie

De structuurmatten zijn voor gebruik eerst drie keer goed in de ontkistingsolie gezet. Gelderman: "Het is belangrijk dat een nieuwe mat niet één, maar meerdere keren in de ontkistingsolie wordt gezet. Enerzijds omdat het lastig is om op een geprofileerde mat elk hoekje en randje in één keer te raken, anderzijds omdat een deel van de verdunde waselementen vervliegt en de nieuwe, nog schrale mat daarmee niet vet genoeg wordt."

Ook interessant

uitgelicht