Vacuüm-gestabiliseerde zandmallen
Flexibele malsystemen op basis van vacuüm-gestabiliseerd zand bieden potentie voor rendabele en duurzame low-tech productie.
lees meer
Auteurs: Roel Schipper en Peter Eigenraam – TU Delft, fac. BK
Aan de TU Delft in samenwerking met TU Eindhoven is de Kine-Mould ontwikkeld. Met behulp van deze flexibele herbruikbare mal kunnen kleine series of zelfs unieke elementen met veel vormvrijheid worden gemaakt. Dit met behoud van de snelheid, herbruikbaarheid en economie van het traditioneel storten van betonelementen in platte mallen. Parallel aan het onderzoek aan beide TU's ontwikkelde betonproductenfabrikant mbX in Bergen op Zoom geheel zelfstandig een vergelijkbaar principe. Blijkbaar is de tijd rijp voor deze innovatieve techniek. Door mbX is deze techniek kort geleden voor het eerst toegepast voor de dakelementen van de Arnhem OV Terminal. Bijzonder aan de techniek is dat beton op een horizontaal malvlak wordt aangebracht, dat na enige tijd (en sterkteontwikkeling) wordt vervormd.
De technische en praktische haalbaarheid van de flexibele mal is gedemonstreerd tijdens de Tektoniek-workshop van 16 augustus 2015 in Amsterdam, georganiseerd door de International Society of Flexible Formwork (ISOFF) in samenwerking met het Cement&BetonCentrum.
Tijdens de Tektoniek-workshop is hands-on gewerkt met drie recente flexibele malsystemen. Dit artikel is het tweede in een serie van drie. Het eerste artikel van Frank Huijben beschrijft vacuüm-gestabiliseerde zandmallen. Het derde artikel van Arno Pronk beschrijft de flexibele 'acrylaat'-mal van TU Eindhoven.
Op de constructeur toegespitste versies van deze drie artikelen verschijnen in de loop van 2016 voor abonnees van Cement, het kennisplatform over betonconstructies.
Meld je aan voor tweewekelijkse betontips, inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Drie winnaars en drie eervolle vermeldingen in de tiende editie van de Concrete Design Competition met het thema REIMAGINE.
lees meer
Orange Architects | Innovatief dun ultra-hogesterktebeton in de balkons en kolommen rondom zorgt voor een ragfijne tweede huid.
lees meer
Heatherwick | Een droom van een stadspark op een zee van betonnen tulpen in New York
lees meer
Diverse producenten en experts van ultrahogesterktebeton lichten de geschiedenis en toekomst van dit innovatieve dunne beton toe.
lees meer
Heatherwick Studio | Op de NTU-campus in Singapore verrees een gebouw als een betonnen bijenkorf, waar studenten met en van elkaar leren.
lees meer
Naast de constructieve functie draagt betonarchitectuur veel meer bij voor het vormgeven van de gebouwde omgeving - een overzicht.
lees meer
Bij architectonisch beton wordt het beton van de dragende structuur of een ruimtevormend element in het zicht gelaten.
lees meer
In De Efteling verrijst de sprookjesachtige wereld van Sindbad met een strand en een ondiepe waterpartij in esthetisch beton.
lees meer
Evenement Tip: Bijeenkomst 14 april 2022 waar Provincie Gelderland details van het circulair slopen van Prinsenhof A laat zien.
lees meer
Een circulair ontwerp in beton maakt gebruik van hergebruikte bouwdelen of is op de toekomst voorbereid zodat onderdelen aanpasbaar zijn.
lees meer
Graux & Baeyens architecten | In Mechelen staat een betonnen asymmetrische woning waarbij uitzicht en veiligheid hand in hand gaan.
lees meer
Kort verslag van de excursie van 9 maart 2022 met Orange Architects naar hun woongebouw The Line in Amsterdam.
lees meer
Pezo von Ellrichshausen | Het INES innovatiecentrum in Concepción (Chili) is een flexibel, open gebouw van rood beton.
lees meer
Architecten en betonproducenten kwamen samen in een brainstorm naar innovatieve ideeën voor ontwikkelen prototypes.
lees meer
Beton is op verschillende manieren circulair toe te passen. De circulair-betonprincipes, verduidelijkt met praktijkvoorbeelden.
lees meer