Inspiratie projecten architectonisch beton Learning Hub One of twelve access points with balcony detail Hufton and Crow
Esthetisch
LOOKBOOKS

Inspiratieprojecten architectonisch beton

Projecten in architectonisch beton combineren het dragende aspect van een constructie met een hoogwaardige esthetische afwerking. In dit lookbook laten we verschillende mogelijkheden in projecten ter inspiratie zien. Vormgeving, afwerking, textuur en kleur van hoge kwaliteit geven het project zonder meer een architecturale meerwaarde. Tektoniek publiceert regelmatig nieuwe inspiratieprojecten in architectonisch beton. Bekijk regelmatig de website, of blijf via mail op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Op de hoogte blijven via de nieuwsbrief

Is grijs architectonisch beton saai?

Deze inspiratieprojecten laten zien dat zelfs met ‘gewoon’ grijs beton al een hele wereld aan uitdrukkingsmogelijkheden te realiseren is.

Inspiratie projecten architectonisch beton 35 GC Anne Holtrop Final P0001897

Kunstdepot Muharraq, Bahrain

Voor de gevel en plafonds van het depot liet Studio Anne Holtrop dragende betonnen gevelpanelen in het zand liggend gieten. Zo ontstonden ‘3D-foto’s’ van de grond en krijgt elk paneel een eigen unieke profilering. Lees meer over het Kunstdepot Muharraq in Bahrein.

Inspiratie projecten architectonisch beton 666 04 Learning Hub Detail of bronze staircase with protective rain screen Hufton and Crow

Learning Hub, Nanyang Technological University, Singapore

Thomas Heatherwick van Heatherwick Studio heeft met ‘gewoon’ grijs beton een spectaculaire ruimte gevormd waaraan lesruimtes liggen in acht hoge ronde torens. De gevel heeft een niet repeterend patroon omdat de smalle profielmatten steeds een andere opbouw van het reliëf toelaten. Lees meer over The Learning Hub van Nanyang Technological University.

Inspiratie projecten architectonisch beton V8 08 betonvilla I Jburg Ossip

Villa K6, Amsterdam

Deze stoere villa is grijs in een schakering van tinten die per stortlaag over de gehele omtrek van de gevel gestort is. Samen met de planken bekisting wilde V8 architects de villa een robuust uiterlijk geven, dat genuanceerd wordt door de subtiele details in ingestort gietijzer. Lees meer over Villa K6 in Amsterdam.

Inspiratie projecten architectonisch beton V A Dundee Scotland Hufton Crow 090

Victoria and Albert Museum, Dundee

De lichtgrijze prefab beton lamellen van het museum vormen een grillig oppervlak door de diepte van de panelen en de plaats van de voegen te laten verspringen. Kengo Kuma & Associates ontwierp de complexe vorm van het gebouw en de opbouw van de gevel zodat het doet denken aan uitgesleten krijtrotsen. Lees meer over het Victoria and Albert Museum.

Inspiratie projecten architectonisch beton Inzoom image 005

Casa S+J, Costa Esmeralda

Zowel het interieur als de gevel zijn van schoonbeton, waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Het beton heeft een natuurlijke uitstraling, omdat dennenhouten planken aan de bekisting zijn toegevoegd. Het ontwerp is van Luciano Kruk Architecten. Lees meer over Villa S+J, Costa Esmeralda.

Inspiratie projecten in gekleurd beton

Beton wordt extra interessant wanneer we kleur toevoegen aan het mengsel. Dit kan op verschillende manieren, met diverse uitdrukkingen als resultaat. Lees hier meer over gekleurd beton. Hieronder volgen een aantal inspiratieprojecten met beton in kleur.

Inspiratie projecten architectonisch beton PVE INES 210301 09 lr

Ines Innovation Centre, Chili

Het indrukwekkende rode beton is in strakke vormen gegoten, waarbij de ruwe afdruk van de houten bekistingsplanken nog zichtbaar is. Pezo von Ellrichshausen ontwierp een cirkelvormige vide in het vierkante gebouw en gaf het met het rood beton een krachtige uitstraling. Lees meer over het Ines Innovation Centre in Chili.

Inspiratie projecten architectonisch beton Foto4 ICCL 2021 08 16 131834

Islamitisch Cultureel Centrum, Lansingerland

De door Theo Verburg architecten ontworpen stervormige patronen in de zandgele prefab panelen voor het Islamitische Centrum zijn gebaseerd op Oosterse motieven. Het grote raam ontstaat door de omhooggeschoven minaret. Lees meer over het Islamitisch Cultureel Centrum Lansingerland.

Inspiratie projecten architectonisch beton Zeven zeeen1

Basisschool Ikc Zeven Zeeën, Amsterdam

Moke Architecten wilden vanwege duurzaamheidaspecten beton voor de gevel waar baksteen was voorgeschreven in het beeld-kwaliteitsplan. De profilering en kleur van de gevel van deze duurzame school maken de esthetische kwaliteit waarmee ze de commissie konden overtuigen. Lees meer over de Basisschool Ikc Zeven Zeeën, Amsterdam.

Meer inspiratieprojecten

Tektoniek barst van de inspiratieprojecten, te veel om hier allemaal op te noemen. Wit is een populaire kleur en speciaal hiervoor is er een lookbook wit beton. Wil je alle projecten bekijken, scroll dan eens door deze pagina met inspiratieprojecten. Bedenk dat architectonisch beton de nodige aandacht vraagt in ontwerp en uitvoering. Alles daarover is te vinden in het dossier schoonbeton. Schoonbeton is architectonisch beton en wordt ook wel zichtbeton genoemd.

Ook interessant

uitgelicht